De verschillen tussen gebakken klinkers en betontegels voor in je tuin
Leestijd: 2 minuten

De keuze van bestratingsmateriaal voor je tuin of terras is belangrijk, omdat het veel doet voor de uitstraling van je tuin. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen tussen gebakken klinkers en betontegels. Beide materialen hebben unieke eigenschappen die ze geschikt maken voor bepaalde toepassingen. We bespreken de eigenschappen van beide materialen in dit artikel.

Betontegels

Betontegels worden gemaakt van een mengsel van cement, zand, grind en water. Dit mengsel wordt in een mal gegoten waarna het uithard. Eenmaal hard kan de tegel gebruikt worden. Dit proces is eenvoudiger en goedkoper dan het bakken van klei. Andere kenmerken van betontegels zijn:

Duurzaamheid

Betontegels zijn duurzaam, maar gaan niet zo lang mee als gebakken klinkers. Ze kunnen bijvoorbeeld wat eerder barsten wanneer er sprake is van vorst of zware belasting. Toch wil dat niet zeggen dat betontegels niet lang mee gaan.

Kleurvastheid

De kleur in een betontegel wordt verkregen door het toevoegen van kleurstoffen aan het betonmengsel. Door blootstelling aan de elementen kunnen deze kleuren langzaam vervagen na een aantal jaar. 

Esthetiek

Wil jij een strak, modern uiterlijk in je tuin? Dan zijn betontegels absoluut de juiste keuze voor jou. Ze zijn niet alleen verkrijgbaar in een breed scala aan maten, maar ook aan kleuren en afwerkingen. Daardoor kun je een minimalistische en eigentijdse sfeer creëren in je tuin of op je terras.

Onderhoud

Het onderhoud van betontegels is redelijk eenvoudig. De tegels zijn wat gevoeliger voor mos- en algengroei, vooral op schaduwrijke plekken, maar dit kan makkelijk verminderd worden. Maak hiervoor gebruik van een algendodend middel en maak de tegels regelmatig schoon.

Gebakken klinkers

Deze bestrating wordt gemaakt van klei die bij hoge temperaturen wordt gebakken. Door dit proces heb je een hele harde en duurzame steen met een karakteristieke uitstraling die vele jaren mee gaat. Andere kenmerken van gebakken klinkers zijn:

Duurzaamheid

Wanneer je kiest voor gebakken klinkers, kies je voor een duurzame bestrating. De stenen kunnen tientallen jaren meegaan zonder veel slijtage en zijn bestand tegen vorst, zware belasting en natuurlijk slijtage. Ze zijn dan ook zeer geschikt voor opritten en paden, maar kunnen ook gebruikt worden voor tuinen of terrassen.

Kleurvastheid

Gebakken klinkers hebben een goede kleurvastheid, omdat de kleur door en door in de steen zit. Dit zorgt ervoor dat de kleur niet snel vervaagt bij blootstelling aan de elementen en de kleur jarenlang behouden kan worden. 

Esthetiek

Door hun warme uitstraling passen gebakken klinkers goed bij zowel klassieke als moderne tuinen. Qua grootte van de steen is er minder keus, de stenen zijn vaak minder groot dan betontegels. 

Onderhoud

Net als bij de betontegels kunnen gebakken klinkers na verloop van tijd wat algen en mos ontwikkelen. Door regelmatig te vegen en de stenen goed schoon te houden kun je ze in goede staat houden en er langer van genieten.

Gebakken klinkers of betontegels?

Nu je de verschillen kent tussen gebakken klinkers en betontegels kun je een weloverwogen keuze maken in welke soort het beste bij jouw tuin past. Ga je voor tijdloos of modern? Voor grote of kleine tegels? Welke keuze je ook maakt, kies datgene dat bij jouw stijl en budget past.