Leestijd: 2 minuten

Wanneer je in het gebied woont waar mogelijk plannen voor maatschappelijke ontwikkeling worden gesmeed, kan het voorkomen dat jouw eigendommen, zoals jouw woning of landbouwgrond, in de weg staan van deze plannen. In een dergelijke situatie kan de desbetreffende overheidsorganisatie besluiten tot schadeloosstelling. Bij Aequalitas begrijpen we hoe belangrijk het is dat dit proces eerlijk verloopt. Wij zijn er om jou te helpen de juiste vergoeding te krijgen voor de schade die je lijdt, en dat zonder gebruik van opsommingen, nummeringen of stappenplannen.

Schadeloosstelling

Schadeloosstelling is een vorm van compensatie die wordt toegekend wanneer jouw eigendommen, zoals woningen en landbouwgrond, worden onteigend door de overheid voor maatschappelijke ontwikkelingsplannen. Het betekent dat je een geldbedrag ontvangt dat is gebaseerd op de schade die je lijdt als gevolg van deze onteigening.

Jouw partner in schadeloosstelling

Bij maatschappelijke ontwikkeling kan de overheid jou een aanbod doen als onderdeel van de schadeloosstelling. Als je niet tevreden bent met dit aanbod, kan de volgende stap een onteigening zijn, waarbij de vergoeding zorgvuldig wordt berekend op basis van de geleden schade. Aequalitas kan jou in beide situaties ondersteunen en advies geven over de aangeboden vergoeding.

Schadeloosstelling of onteigening?

Een schadeloosstelling kan leiden tot onteigening als je het niet eens bent met het aangeboden bedrag. Het kan voorkomen dat het aangeboden bedrag ontoereikend is. In dergelijke gevallen is het belangrijk om de voor- en nadelen van zowel schadeloosstelling als onteigening te overwegen. Bij schadeloosstelling wordt een bod gedaan, terwijl bij onteigening de exacte schadevergoeding wordt berekend.

Vrijwillige kavelruil als alternatief

Een alternatief voor schadeloosstelling of onteigening is vrijwillige kavelruil. Dit is een overeenkomst tussen drie of meer grondeigenaren waarbij land wordt geruild. Dit kan voordelig zijn voor alle betrokken partijen en kan leiden tot een gunstigere uitkomst dan bij schadeloosstelling of onteigening. Vooral in de agrarische sector wordt kavelruil vaak toegepast, omdat het bedrijven in staat stelt om efficiƫnter te werken.

Een eerlijke vergoeding

Het recht op een eerlijke vergoeding bij schadeloosstelling is van cruciaal belang. Als jij jouw eigendommen moet opgeven voor maatschappelijke ontwikkelingsplannen, moet je erop kunnen vertrouwen dat je een rechtvaardige compensatie ontvangt. Aequalitas staat klaar om jouw rechten te beschermen en ervoor te zorgen dat jouw financiƫle belangen worden gerespecteerd.

Juridische ondersteuning voor jou

Schadeloosstelling kan een complex juridisch proces zijn. Onze deskundige juristen zijn er om jou te begeleiden en te zorgen dat je de juridische aspecten van schadeloosstelling begrijpt. Ze zullen je helpen om jouw zaak te verdedigen en ervoor te zorgen dat je eerlijk wordt behandeld.

Onderhandelingen en mediation

Vaak vinden er onderhandelingen plaats tijdens het schadeloosstellingsproces. Aequalitas kan namens jou onderhandelen met de betrokken partijen om tot een eerlijke overeenkomst te komen. Bovendien bieden we mediationdiensten om geschillen op een constructieve manier op te lossen zonder de noodzaak van juridische strijd.

Transparantie en duidelijkheid 

Bij Aequalitas hechten we veel waarde aan transparantie en duidelijkheid. We zorgen ervoor dat je volledig op de hoogte bent van alle stappen in het schadeloosstellingsproces. Jouw begrip van de situatie is van groot belang, en we willen ervoor zorgen dat er geen verrassingen zijn.