Leestijd: 5 minuten


Inleiding:

De Hazelaar, ook bekend onder de Latijnse naam Corylus avellana, is een prachtige struik die wereldwijd in verschillende klimaten groeit. Deze veelzijdige plant is geliefd om zijn decoratieve uiterlijk en de heerlijke hazelnoten die hij produceert. De Hazelaar is niet alleen een aanwinst voor je tuin, maar heeft ook vele andere toepassingen, zoals het gebruik van de takken in bloemstukken en het hout voor ambachtelijke projecten. In dit artikel zullen we ingaan op alle aspecten van de Hazelaar, inclusief hoe je hem het beste kunt verzorgen, waar je hem het beste kunt plaatsen in je tuin en welke andere planten goed samengaan met deze struik.

Wat is een Hazelaar?

De Hazelaar is een struik die behoort tot de berkenfamilie. Hij wordt gekenmerkt door zijn ronde, rafelige bladeren en de lange, slanke katjes die in het vroege voorjaar aan de takken verschijnen. De struik kan tussen de 3 en 5 meter hoog worden en heeft een opgaande, bossige vorm. De mannelijke en vrouwelijke bloemen bevinden zich op aparte struiken, maar beide zijn nodig voor de bestuiving en de vorming van hazelnoten.

Hoe kun je een Hazelaar het beste verzorgen?

Het verzorgen van een Hazelaar is relatief eenvoudig en vereist geen speciale vaardigheden. Hieronder geven we een stappenplan voor het verzorgen van deze struik:

1. Grond en locatie: De Hazelaar gedijt het beste in een vruchtbare, goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de grond niet te nat is, omdat de wortels anders kunnen gaan rotten. Daarnaast heeft de struik zonlicht nodig, maar kan hij ook goed groeien in halfschaduw.

2. Water geven: Geef de Hazelaar regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond licht vochtig blijft, maar niet te nat.

3. Snoeien: Snoei de Hazelaar in het late voorjaar, nadat de katjes zijn uitgebloeid. Verwijder dode of beschadigde takken en dun de struik uit om lucht en licht toe te laten. Snoei ook oud hout om de groei van jonge takken te bevorderen.

4. Meststoffen: Geef de Hazelaar in het voorjaar een laag organische meststoffen om de groei te stimuleren. Herhaal dit eens in de twee jaar.

Hoe snel groeit een Hazelaar?

De groeisnelheid van een Hazelaar kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de bodemgesteldheid en de verzorging. Over het algemeen groeit de Hazelaar gemiddeld 30 cm per jaar. Als de struik goed wordt verzorgd en in ideale omstandigheden staat, kan hij echter sneller groeien.

Waar in je tuin kun je een Hazelaar het beste plaatsen?

De Hazelaar gedijt het beste op een locatie met veel zonlicht, maar kan ook in halfschaduw overleven. Kies een plek in je tuin waar de struik voldoende ruimte heeft om te groeien en waar de grond goed doorlatend is. Plaats de Hazelaar ook niet in de buurt van grote bomen of struiken, omdat ze de groei en ontwikkeling kunnen belemmeren.

Hoe groot kan een Hazelaar worden?

Een Hazelaar kan tussen de 3 en 5 meter hoog worden, afhankelijk van de omstandigheden waarin hij groeit. De struik heeft meestal een opgaande, bossige vorm en kan een breedte bereiken van 2 tot 4 meter.

Waar komt de Hazelaar van origine vandaan?

De Hazelaar is inheems in Europa en delen van Azië en Noordwest-Afrika. Hij groeit van nature in bosrijke gebieden en langs de randen van bossen. Vandaag de dag wordt de Hazelaar wereldwijd gekweekt vanwege zijn economische waarde en decoratieve eigenschappen.

Beschrijving van Hazelaar:

De Hazelaar is een veelzijdige struik met verschillende kenmerken. Hieronder vind je een beschrijving van de belangrijkste eigenschappen:

– Bladeren: De Hazelaar heeft ronde, rafelige bladeren die ongeveer 6 tot 12 centimeter groot zijn. Ze zijn groen van kleur en hebben een licht behaarde textuur.

– Bloemen: In het vroege voorjaar verschijnen de karakteristieke katjes aan de takken van de Hazelaar. Deze katjes zijn lange, slanke bloeiwijzen die zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen bevatten. De mannelijke katjes zijn geelachtig van kleur en hangen naar beneden, terwijl de vrouwelijke katjes een groenachtige kleur hebben en omhoog staan.

– Vruchten: Na de bestuiving worden de bloemen van de Hazelaar omgezet in hazelnoten. Deze noten zijn geliefd om hun smaak en worden vaak gebruikt in verschillende gerechten en bakproducten.

– Schors: De schors van de jonge takken van de Hazelaar is glad en lichtbruin van kleur. Naarmate de takken ouder worden, wordt de schors geribbeld en krijgt hij een grijsbruine kleur.

Met welke planten kun je een Hazelaar goed combineren?

De Hazelaar kan goed gecombineerd worden met verschillende planten in je tuin. Hier zijn enkele voorbeelden van planten die goed samengaan met de Hazelaar:

– Vaste planten, zoals Hosta’s en Astilbes, kunnen rond de voet van de Hazelaar worden geplant om een mooie bodembedekking te creëren.

– Bloeiende struiken, zoals Rhododendrons en Azalea’s, kunnen de Hazelaar complementeren en kleur toevoegen aan de tuin.

– Groenblijvende planten, zoals Taxus en Buxus, kunnen worden gebruikt om een mooie achtergrond te creëren voor de Hazelaar.

– Klimplanten, zoals Kamperfoelie en Clematis, kunnen langs de takken van de Hazelaar omhoog klimmen en een verticaal element aan de tuin toevoegen.

Zijn er vergelijkbare struiken die op een Hazelaar lijken?

Ja, er zijn verschillende struiken die op de Hazelaar lijken en vergelijkbare kenmerken hebben. Enkele voorbeelden zijn:

1. Boomhazelaar (Corylus colurna): Deze boom heeft vergelijkbare bladeren en katjes als de Hazelaar, maar groeit uit tot een grote boom met een rondere, meer symmetrische vorm.

2. Balkanwilg (Salix acutifolia): Deze struik lijkt op de Hazelaar vanwege zijn slanke takken en lange, smalle bladeren. Hij groeit echter uit tot een boom met een bredere kroon.

3. Gewone es (Fraxinus excelsior): Hoewel de bladeren van de es iets anders zijn dan die van de Hazelaar, hebben ze een vergelijkbare grootte en vorm. Daarnaast produceert de es vergelijkbare katjes in het voorjaar.

Veelgestelde vragen over Hazelaar:

1. Wanneer is de beste tijd om een Hazelaar te planten?
– De beste tijd om een Hazelaar te planten is in het najaar, wanneer de struik in rust is. Dit geeft hem voldoende tijd om zich te vestigen voordat het groeiseizoen begint.

2. Hoe lang duurt het voordat een Hazelaar hazelnoten produceert?
– Een Hazelaar kan hazelnoten beginnen te produceren vanaf het vierde of vijfde jaar na het planten. Het hangt af van verschillende factoren, zoals de groeiomstandigheden en de variëteit van de struik.

3. Moet een Hazelaar worden bestoven door een andere struik om hazelnoten te produceren?
– Ja, de meeste Hazelaarvariëteiten hebben zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen nodig voor bestuiving en vruchtzetting. Het is belangrijk om minstens twee struiken te planten om kruisbestuiving mogelijk te maken.

4. Kan ik een Hazelaar in een pot kweken?
– Ja, een Hazelaar kan in een pot worden gekweekt, maar hij heeft wel voldoende ruimte nodig om te groeien. Kies een grote pot met goede afvoergaten en zorg voor regelmatige watergift en voeding.

5. Hoe kan ik de groei van een Hazelaar bevorderen?
– Om de groei van een Hazelaar te bevorderen, kun je regelmatig snoeien om oud hout te verwijderen en de struik te verjongen. Daarnaast kun je organische meststoffen toevoegen in het voorjaar en de struik goed water geven tijdens droge periodes.

6. Zijn er verschillende soorten Hazelaars om uit te kiezen?
– Ja, er zijn verschillende variëteiten van Hazelaars om uit te kiezen, elk met hun eigen kenmerken. Enkele populaire variëteiten zijn ‘Webb’s Prize Cob’, ‘Red Majestic’ en ‘Cosford’.