
“Last van onkruid in je tuin? Je bent niet de enige. Het lijkt soms wel alsof onkruid sneller groeit dan je het kan weghalen. Maar geen zorgen, we hebben vijf simpele tips voor je om van dat vervelende onkruid af te komen. Of je nu liever met de hand wiedt of liever een bestrijdingsmiddel gebruikt, voor elk wat wils. Met onze tips kan je makkelijk en snel onkruid verwijderen. Dus, ben je klaar met al dat onkruid? Lees dan verder en maak je tuin weer mooi en onkruidvrij!”
Onkruid verwijderen met een onkruidverdelger
Voor hardnekkige onkruidsoorten zoals paardenbloemen, klaver en weegbree is een algemene onkruidverdelger een snelle en effectieve oplossing. Deze verdelgers zijn niet-selectief en doden elke plant waarmee ze in contact komen. Ze zijn ideaal voor gebruik op verharde oppervlakken zoals opritten, paden, terrastegels en kiezeloppervlakken. Door nieuwe wetgeving rondom glyfosaat zijn veel onkruidverdelgers, zoals Pursol van Edialux en Herbatak van KB, nu 100% biologisch afbreekbaar. Zelfs de nieuwe versie van Roundup bevat geen glyfosaat meer. Hiermee kun je effectief onkruid verwijderen, terwijl je er zeker van bent dat er geen schadelijke resten in de bodem achterblijven.
Onkruid verwijderen met een onkruidbrander
Een milieuvriendelijke manier om onkruid te verwijderen is door het te verbranden met een onkruidbrander. Deze vrij nieuwe techniek heeft als groot voordeel dat er geen chemische stoffen nodig zijn. De intense hitte van de brander dringt diep door tot in de wortels, wat helpt om het onkruid langdurig weg te houden. Het is belangrijk om te weten dat je een onkruidbrander alleen op tegelpaden kunt gebruiken en niet op gras, wat als een nadeel van deze methode gezien kan worden.
Onkruid verwijderen met een onkruidsteker
Handmatig onkruid uittrekken is een traditionele, maar ook arbeidsintensieve methode. Het is vaak lastig om de wortels van het onkruid volledig te verwijderen, waardoor deze aanpak niet altijd de meest doeltreffende is. Als je toch kiest voor handmatig wieden, kan een onkruidtrekker een uitkomst zijn om dit lastige werkje wat te verlichten. Dit gereedschap helpt je om het onkruid gemakkelijker en met minder belasting voor je rug uit te trekken.
Let wel op dat je het uitgetrokken onkruid niet zomaar laat liggen, ook niet op de composthoop. Het onkruid kan nog ontkiemen en zo verspreiden de zaden zich alsnog in je tuin.
Het voorjaar is de beste periode om onkruid te verwijderen
Het verwijderen van onkruid doe je idealiter tussen maart en oktober, waarbij het voorjaar de meest geschikte periode is om te starten. Door vroeg te beginnen, voorkom je dat het onkruid de kans krijgt om te bloeien en zich verder te verspreiden. Pak het onkruid aan zodra het opkomt en voordat het bloeit. De effectiviteit van de meeste onkruidbestrijdingsmiddelen is het hoogst bij dagtemperaturen van 10° C tot 20° C, en nachttemperaturen boven de 5° C. Een warme, droge en windstille dag is het perfecte moment om onkruid te verwijderen.
Gebruik geen azijn of andere keukenmiddeltjes om onkruid te bestrijden
Het is sterk af te raden om agressieve middelen zoals azijn, chloor of bleekwater te gebruiken voor het verwijderen van onkruid. Hoewel deze middelen effectief kunnen zijn, brengen ze ook risico’s met zich mee. Azijn kan bijvoorbeeld schadelijk zijn voor bijen, dus vermijd het gebruik hiervan in de buurt van bloeiende planten. Bleekwater bevat stoffen die extreem giftig zijn voor alles wat leeft in water en in de bodem. Hierdoor kan niet alleen het onkruid, maar ook de omliggende natuur ernstig beschadigd raken. Chloor breekt niet af in de natuur en kan leiden tot verzilting van de bodem. Deze middelen zijn dus niet alleen schadelijk voor het milieu, maar kunnen ook gevaarlijk zijn voor dieren zoals egels, vogels en katten die ermee in aanraking komen.
Wat is de meest gemakkelijke manier om onkruid te verwijderen?
Wil je makkelijk en snel onkruid tussen je tegels wegkrijgen? Gebruik dan kokend water. Dit is een simpele en goedkope manier en ook nog eens goed voor het milieu. Kokend water doodt niet alleen het onkruid dat je ziet, maar ook de zaden en wortels die je niet ziet. Het werkt vaak beter dan andere middelen, zoals azijn. Let wel op dat je het alleen over het onkruid giet, want het kan ook andere planten beschadigen. Als je liever met de hand wiedt, is dat ook prima. Vooral als de grond nat is, gaat dat best makkelijk. Zorg dat je het onkruid verwijdert voordat het zaden verspreidt, dan komt het minder snel terug.
Hoe kun je onkruid voorkomen?
Onkruid verwijderen is niet heel moeilijk, maar het is altijd nog beter om het te voorkomen. Hoe doe je dat? Een goede manier is om te zorgen dat er geen ruimte is voor onkruid om te groeien. Dit kun je doen door bodembedekkers te planten of door een mulchlaag aan te brengen. Bodembedekkers groeien dicht op de grond en laten weinig ruimte over voor onkruid. Mulchen helpt ook, want dit bedekt de grond en maakt het lastiger voor onkruid om door te komen. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig je tuin te onderhouden en plekken waar onkruid kan groeien in de gaten te houden. Verwijder onkruid zodra je het ziet, voordat het de kans krijgt om zich te verspreiden. Zo blijft je tuin mooi en onkruidvrij!
Wat moet je absoluut niet doen bij het verwijderen van onkruid?
Bij het verwijderen van onkruid zijn er een paar dingen die je absoluut moet vermijden. Wij hebben de belangrijkste dont’s voor je op een rij gezet.
- Gebruik geen schadelijke chemicaliën: Vermijd het gebruik van agressieve chemicaliën zoals bleek of chloor. Deze middelen kunnen schadelijk zijn voor het milieu, dieren en nuttige insecten zoals bijen.
- Niet overdrijven met herbiciden: Wees voorzichtig met het gebruik van herbiciden. Overmatig gebruik kan de bodemkwaliteit aantasten en omliggende planten beschadigen.
- Vermijd het verstoren van de bodem: Te veel graven of omwoelen van de bodem kan leiden tot meer onkruidgroei. Onkruidzaden die diep in de grond liggen kunnen zo naar de oppervlakte komen.
- Laat onkruid niet liggen na het verwijderen: Wanneer je onkruid handmatig verwijdert, laat het dan niet op de grond liggen. Sommige onkruidsoorten kunnen zelfs na het uittrekken nog wortel schieten of zaden verspreiden.
- Pas op met het verbranden van onkruid: Als je een onkruidbrander gebruikt, doe dit dan voorzichtig. Vermijd het gebruik hiervan in droge periodes om brandgevaar te voorkomen en beschadig omliggende planten niet.