Leestijd: 4 minuten


Putters zijn kleurrijke vogels die veel voorkomen in Nederlandse tuinen. Ze staan bekend om hun prachtige verenkleed en hun melodieuze gezang. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de wereld van de Putters. We zullen bespreken wat een Putters precies is, hoe je ze naar je tuin kunt lokken, hoe ze eruit zien, wat hun natuurlijke vijanden zijn, wat ze eten, waar ze leven, hoe oud ze kunnen worden, hoe ze hun nest maken en hoe ze klinken.

Wat is een Putters?

Putters, ook wel bekend als distelvinken, zijn kleine zangvogels die behoren tot de familie van vinkachtigen. Ze kunnen maximaal 14 centimeter lang worden en hebben een karakteristiek uiterlijk. Putters hebben een opvallend rood gezichtsmasker, een zwarte staart en vleugels met brede witte banden. Hun rug is grijsbruin van kleur en hun buik is wit. De nek van een Putters is kort en dik, en hun snavel is kegelvormig en krachtig. Putters hebben een kenmerkend gezang dat bestaat uit fluitende en rinkelende geluiden.

Hoe krijg je een Putters in je tuin?

Als je graag Putters in je tuin wilt hebben, zijn er verschillende manieren om ze aan te trekken. Hier zijn enkele tips:

1. Zorg voor de juiste voeding: Putters zijn dol op distelzaden en andere kleine zaden. Door voedersilo’s met deze zaden op te hangen in je tuin, zul je Putters aantrekken. Ook kunnen speciale Puttersvoederhuisjes met kleine openingen ervoor zorgen dat alleen Putters toegang hebben tot het voedsel.

2. Plant bloemen en planten: Putters zijn dol op de zaden van verschillende bloemen en planten. Door planten zoals zonnebloemen, distels, teunisbloemen en madeliefjes in je tuin te planten, bied je de Putters een gevarieerd voedselaanbod.

3. Creëer een natuurlijke omgeving: Putters voelen zich aangetrokken tot tuinen met veel groen en struiken. Door een gevarieerde beplanting in je tuin te hebben, bied je de Putters een geschikte leefomgeving. Zorg er ook voor dat er voldoende beschutting is voor de Putters, bijvoorbeeld met behulp van struiken en heggen.

4. Vermijd pesticiden: Het gebruik van pesticiden kan schadelijk zijn voor Putters en andere vogels. Probeer het gebruik van pesticiden in je tuin te minimaliseren om de Putters een gezonde leefomgeving te bieden.

Hoe ziet een Putters eruit?

Een Putters heeft een opvallend uiterlijk met elegante veren. Ze hebben een rood gezichtsmasker, dat zich uitstrekt van de snavel naar de ogen en zich doorzet naar de wangen. Het masker is omlijnd met een dunne zwarte rand. Hun rug is grijsbruin van kleur en heeft een fijne, donkere schubtekening. De vleugels van een Putters zijn donkerbruin met brede witte banden, die tijdens de vlucht goed zichtbaar zijn. Ze hebben ook witte vlekken aan de zijkanten van hun staart. De buik en keel van een Putters zijn wit van kleur. Mannelijke Putters hebben over het algemeen een intensere kleur en een iets groter formaat dan de vrouwtjes.

Wat zijn de natuurlijke vijanden van een Putters?

Putters hebben verschillende natuurlijke vijanden, met name roofvogels zoals sperwers en haviken. Deze roofvogels jagen op vogels, waaronder Putters, en gebruiken hun scherpe klauwen en snavels om ze te vangen. Ook kunnen katten een bedreiging vormen voor Putters, omdat ze zich vaak dicht bij de grond bevinden en daardoor gemakkelijk ten prooi vallen aan katten. Andere mogelijke natuurlijke vijanden zijn marters en wezels, die nesten kunnen plunderen en eieren of jonge vogels kunnen stelen.

Wat eet een Putters?

Putters zijn zaadeters en hun dieet bestaat voornamelijk uit verschillende soorten zaden en bessen. Ze eten graag zaden van distels, zonnebloemen, teunisbloemen, madeliefjes en andere bloemen. Ook kunnen ze bessen en vruchten eten, met name bessen van de vlierbes en wilde kers. Putters gebruiken hun kegelvormige snavel om zaden uit planten te halen en hebben een speciale techniek om de zaden uit de omhulsels te halen.

Wat is het leefgebied van een Putters?

Putters zijn te vinden in een breed scala aan leefgebieden, waaronder tuinen, heidevelden, duinen, loofbossen en parken. Ze hebben een voorkeur voor gebieden met voldoende begroeiing, omdat dit hen beschutting biedt en hen in staat stelt voedselbronnen te vinden. Putters zijn te vinden in heel Nederland, maar ze zijn vooral talrijk in het westen en het midden van het land.

Hoe oud kan een Putters worden?

De levensverwachting van een Putters varieert, maar ze kunnen gemiddeld tussen de 6 en 9 jaar oud worden. Factoren zoals voedselbeschikbaarheid, predatie en ziekten kunnen invloed hebben op hun levensduur. Putters hebben een relatief korte levensduur in vergelijking met andere vogels.

Hoe maakt een Putters zijn nest?

Putters maken hun nesten graag in struiken, bomen of in dichte begroeiing. Het nest van een Putters is een komvormige structuur gemaakt van takjes, mos, gras en ander plantaardig materiaal. Het nest wordt vaak verstevigd met spinnenwebben voor extra stevigheid. Het vrouwtje bouwt het nest en legt er meestal 4 tot 6 eieren in. Beide ouders broeden de eieren uit en zorgen samen voor de jongen. Het duurt ongeveer 12 tot 14 dagen voordat de eieren uitkomen en de jongen verlaten het nest na ongeveer 13 tot 17 dagen.

Hoe klinkt een Putters?

Putters hebben een kenmerkend gezang dat bestaat uit fluitende en rinkelende geluiden. Het mannetje laat vaak een zachte triller horen, gevolgd door heldere fluittonen. Het gezang van de Putters wordt vaak beschreven als melodieus en vrolijk. Ze zingen voornamelijk in de broedperiode om hun territorium af te bakenen en om een partner aan te trekken. Het gezang van Putters is vaak te horen in de vroege ochtend en in de late namiddag.

Veelgestelde vragen over Putters:

1. Hoe lang duurt het voordat een Putters een nest bouwt?
Putters bouwen hun nesten meestal in een paar dagen tot een week. Ze werken samen aan het verzamelen van materialen en het bouwen van het nest.

2. Hoeveel eieren leggen Putters?
Putters leggen meestal 4 tot 6 eieren per nest.

3. Zijn Putters trekvogels?
Ja, Putters zijn trekvogels. Ze trekken naar warmere gebieden in de wintermaanden en keren terug naar Nederland in het voorjaar om te broeden.

4. Welk voedsel kunnen we Putters aanbieden in de winter?
In de winter kunnen Putters gevoerd worden met verschillende zaden, zoals zonnebloempitten, distelzaden en speciaal puttersvoer.

5. Hoe herken ik het verschil tussen een mannetje en een vrouwtje Putters?
Mannelijke Putters hebben over het algemeen een intensere kleur, met name het rode gezichtsmasker, en zijn iets groter dan de vrouwtjes. De vrouwtjes hebben daarentegen een iets mattere kleur.

6. Zijn Putters beschermd in Nederland?
Ja, Putters staan op de lijst van beschermde vogelsoorten in Nederland. Het is verboden om ze te vangen, te doden of hun nesten te verstoren. Ze worden beschermd door de Nederlandse wetgeving en ook door verschillende Europese richtlijnen.