Leestijd: 9 minuten

De kerst staat weer voor de deur, en dat betekent dat miljoenen Nederlanders weer op zoek gaan naar een kerstboom voor in huis. Maar, welke soorten kerstbomen zijn er eigenlijk en wat zijn de eigenschappen van deze kerstbomen. Wanneer kies je voor een Nordmann en wanneer kies je bijvoorbeeld voor een Blauwspar?

De keuze voor de perfecte kerstboom kan soms een lastige beslissing zijn. Er zijn verschillende soorten kerstbomen beschikbaar, elk met hun eigen unieke kenmerken en voordelen. In dit artikel zullen we een aantal van de meest populaire kerstboomsoorten bespreken, zoals de Nordmann en de Blauwspar, en hun eigenschappen in kaart brengen. Zo kun je een weloverwogen keuze maken en ervoor zorgen dat jouw kerstboom dit jaar de eyecatcher van de feestdagen wordt. Lees verder om meer te weten te komen over welke kerstboom het beste bij jou en je kerstdecor past.

Fijnspar

We beginnen met de meest traditionele kerstboom: de fijnspar. Fijnspar (Picea abies) is een van de meest traditionele kerstboomsoorten die al decennialang favoriet is bij veel Nederlandse huishoudens. Deze bomen hebben kenmerkende eigenschappen die hen tot een populaire keuze maken voor kerstversieringen. De fijnspar heeft een mooie conische vorm, met rechte takken die stevig genoeg zijn om kerstornamenten en lichten te dragen. De naalden zijn meestal kort en stekelig, en ze hebben een frisse, aangename geur die typerend is voor kerstbomen. Een ander voordeel van de fijnspar is dat ze over het algemeen hun naalden goed vasthouden, waardoor er minder rommel in huis ontstaat.

Een nadeel van de fijnspar is echter dat de naalden scherp kunnen zijn, wat kan resulteren in prikken tijdens het versieren. Bovendien heeft deze boom de neiging om naalden te laten vallen als hij te lang in een warme en droge omgeving staat, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je hem voldoende water geeft om uitdroging te voorkomen. Over het algemeen is de fijnspar een goede keuze als je houdt van de klassieke uitstraling van een kerstboom en als je bereid bent om wat extra aandacht te besteden aan het behoud van zijn naalden.

Fijnspar

Nordmann

Laten we nu eens kijken naar een andere populaire keuze voor de kerst: de Nordmann-spar. De Nordmann-spar (Abies nordmanniana) is de laatste jaren steeds meer in populariteit gestegen en heeft een aantal unieke eigenschappen die hem onderscheiden van de traditionele fijnspar. Een van de meest opvallende kenmerken van de Nordmann-spar is de zachtheid van de naalden. In tegenstelling tot de scherpe naalden van de fijnspar, zijn de naalden van de Nordmann-spar plat en zacht aanvoelend, waardoor ze veel minder prikken bij het hanteren en versieren.

Deze kerstboom heeft ook de reputatie om zijn naalden langer vast te houden dan veel andere soorten, wat betekent dat je minder last hebt van naalden die op de grond vallen. Dit maakt de Nordmann-spar een uitstekende keuze als je een kerstboom wilt die er lang mooi uitziet zonder al te veel onderhoud. Bovendien heeft de Nordmann-spar vaak een diepgroene kleur die goed past bij traditionele kerstdecoraties.

Hoewel de Nordmann-spar over het algemeen duurder kan zijn dan de fijnspar, vinden veel mensen het de investering waard vanwege de stijl en het gemak van onderhoud. Het is een goede keuze voor gezinnen met kinderen of huisdieren, omdat de zachte naalden minder kans op ongelukjes opleveren.

Nordmann spar

Blauwspar

Laten we nu eens de Blauwspar (Picea pungens) onder de loep nemen, een andere geliefde keuze als het gaat om kerstbomen. De Blauwspar staat bekend om zijn opvallende blauwachtige tint, die hem onderscheidt van veel andere kerstboomsoorten. Deze boom heeft een sierlijke conische vorm met takken die stevig genoeg zijn om kerstversieringen en lichtjes te dragen.

Een van de aantrekkelijke kenmerken van de Blauwspar is dat de naalden over het algemeen zacht aanvoelen en niet zo scherp zijn als die van sommige andere kerstboomsoorten. Dit maakt het gemakkelijker om de boom te versieren zonder ongewenste prikken. Bovendien heeft de Blauwspar de neiging om zijn naalden goed vast te houden, waardoor de kans op rommel in huis wordt verminderd.

De blauwgroene kleur van de Blauwspar geeft een verfrissende twist aan de traditionele kerstboom, waardoor hij perfect is voor wie op zoek is naar iets unieks en stijlvols. Deze kerstboom brengt een vleugje elegantie en verfijning in je kerstdecoraties. Net als de Nordmann-spar kan de Blauwspar iets duurder zijn dan de fijnspar, maar velen beschouwen dit als een investering in een prachtige kerstboom die de feestdagen nog specialer maakt. De Blauwspar is een uitstekende keuze voor wie houdt van een eigentijdse uitstraling met een vleugje kleur in de kerstversiering.

Blauwe spar

Servische spar

Door naar de Servische spar (Picea omorika), een minder bekende maar toch charmante keuze voor een kerstboom. De Servische spar heeft een slankere en meer opwaartse groeiwijze in vergelijking met sommige andere kerstboomsoorten. Zijn naalden zijn over het algemeen kort en puntig, maar minder scherp dan die van de fijnspar, waardoor ze gemakkelijker te hanteren zijn tijdens het versieren.

Een kenmerkend aspect van de Servische spar is de glanzende groene kleur van de naalden, die een aantrekkelijke glans aan je kerstdecoratie geeft. Deze spar behoudt doorgaans zijn naalden vrij goed, waardoor je minder vaak naalden hoeft op te ruimen. De Servische spar heeft een elegante uitstraling en is geschikt voor wie op zoek is naar een kerstboom met een unieke uitstraling zonder al te veel ruimte in beslag te nemen.

Hoewel de Servische spar niet zo wijdverbreid is als sommige andere kerstboomsoorten, biedt hij toch een prachtige en verfrissende keuze voor de feestdagen. Als je houdt van de esthetiek van een slankere en glanzende kerstboom, dan is de Servische spar zeker het overwegen waard.

Servische spar

Japanse zilverspar

Ook minder bekend, maar zeker niet minder geliefd: de Japanse zilverspar (Abies homolepis), ook wel bekend als de Omorika-spar.

De Japanse zilverspar onderscheidt zich door zijn slanke en elegante uitstraling, met naalden die een zilverachtige tint hebben aan de onderkant en een heldergroene kleur aan de bovenkant. Dit zorgt voor een prachtig contrast dat je kerstdecoratie een bijzondere uitstraling geeft.

De naalden van de Japanse zilverspar zijn kort en zacht, wat betekent dat ze minder scherp zijn dan die van sommige andere kerstboomsoorten. Dit maakt het gemakkelijker om de boom te versieren zonder je zorgen te maken over prikken. Deze kerstboom behoudt meestal zijn naalden goed en laat dus minder rommel achter in je huis.

De Japanse zilverspar is een minder gangbare keuze voor kerst, maar als je op zoek bent naar een unieke en stijlvolle toevoeging aan je kerstversieringen, dan is deze boom zeker een goede keuze. Hij brengt een vleugje exotisme en elegantie in je kerstviering en zal zeker de aandacht trekken van gasten die je huis bezoeken tijdens de feestdagen.

Douglasspar

De volgende kerstboom op de lijst is de Douglasspar (Pseudotsuga menziesii). De Douglasspar is een inheemse boomsoort in Noord-Amerika en heeft de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen in Nederland. Deze boom heeft een opvallende uitstraling met zijn lange, slanke naalden die variëren in kleur van groen tot blauwgroen.

Wat de Douglasspar echt onderscheidt, is zijn heerlijke geur. Deze kerstboom verspreidt een aangename, frisse dennenachtige geur in je huis, wat bijdraagt aan de feestelijke sfeer tijdens de kerstdagen. De takken van de Douglasspar zijn stevig en kunnen zwaardere versieringen dragen, waardoor je veel creativiteit kunt uiten bij het decoreren.

Een ander voordeel van de Douglasspar is dat hij over het algemeen zijn naalden goed vasthoudt en minder snel uitvalt dan sommige andere kerstboomsoorten. Dit betekent minder schoonmaakwerk voor jou tijdens de feestdagen. De Douglasspar biedt een moderne en aantrekkelijke keuze voor wie houdt van een opvallende kerstboom met een heerlijke geur en veel mogelijkheden voor decoratie.

Nobele spar of edele zilverspar

Deze spar is genoemd naar zijn majestueuze uitstraling en is een echte favoriet geworden voor kerstversieringen. De Nobele spar heeft lange, stevige takken die uitnodigen om te worden versierd met een overvloed aan kerstornamenten.

Wat deze kerstboom extra aantrekkelijk maakt, zijn de naalden. Ze zijn korter dan die van de fijnspar en voelen zacht aan, wat het versieren van de boom comfortabeler maakt zonder scherpe prikken. De naalden hebben een heldergroene kleur die je kerstdecoratie een frisse uitstraling geeft.

Een ander voordeel van de Nobele spar is dat deze boom over het algemeen zeer goed zijn naalden vasthoudt, waardoor je minder rommel in huis hebt. Bovendien heeft de Nobele spar een aangename geur die bijdraagt aan de kerstsfeer in je huis.

Als je op zoek bent naar een kerstboom die een koninklijke uitstraling heeft en toch praktisch is in onderhoud, is de Nobele spar een uitstekende keuze. Deze boom brengt een vleugje elegantie en verfijning in je kerstversieringen en zal zeker bewonderende blikken van gasten oogsten tijdens de feestdagen.

Nobele spar of edele zilverspar

Koreaanse zilverspar

Een andere bijzondere keuze is de Koreaanse zilverspar (Abies koreana). Deze kerstboomsoort is minder bekend dan sommige andere, maar heeft zijn eigen unieke charme en aantrekkingskracht. De Koreaanse zilverspar staat bekend om zijn compacte en symmetrische groeiwijze, waardoor hij een uitstekende keuze is voor wie beperkte ruimte heeft.

Een opvallend kenmerk van de Koreaanse zilverspar zijn de naalden. Ze zijn relatief kort en hebben een mooie groene kleur die soms een zilverachtige glans heeft, vandaar de naam. De naalden voelen zacht aan en zijn minder scherp dan die van sommige andere kerstboomsoorten, wat het gemakkelijker maakt om de boom te versieren.

Hoewel de Koreaanse zilverspar misschien niet de meest voorkomende keuze is, biedt hij een unieke uitstraling die zeker de aandacht zal trekken. Als je op zoek bent naar een kerstboom met een compacte en symmetrische vorm die gemakkelijk te versieren is, kan de Koreaanse zilverspar een goede optie zijn. Deze boom voegt een vleugje bijzonderheid toe aan je kerstversieringen en zal een welkome aanvulling zijn op je feestelijke inrichting tijdens de kerstdagen.

Koreaanse zilverspar

Witte spar

Deze spar, ook wel bekend als de Canadese spar of blauwspar, heeft een herkenbare uitstraling die hem onderscheidt van andere kerstboomsoorten. De Witte spar dankt zijn naam aan de blauwachtige tint van de naalden aan de onderkant van de takken, terwijl de bovenkant van de naalden een heldergroene kleur heeft.

Een opvallend kenmerk van de Witte spar is de compacte en kegelvormige groeiwijze, waardoor hij een ideale keuze is voor wie beperkte ruimte heeft in huis. De naalden van de Witte spar zijn kort en voelen zacht aan, wat het versieren van de boom comfortabel maakt zonder scherpe prikken.

De Witte spar behoudt over het algemeen zijn naalden goed en laat dus minder rommel achter in je huis. Bovendien heeft deze boom vaak een aangename dennenachtige geur die bijdraagt aan de kerstsfeer in je huis.

Als je op zoek bent naar een compacte kerstboom met een bijzondere uitstraling en gemakkelijk te hanteren naalden, kan de Witte spar een uitstekende keuze zijn. Deze boom voegt een vleugje elegantie en verfijning toe aan je kerstversieringen en zal zeker bijdragen aan de feestelijke sfeer tijdens de kerstdagen.

Witte spar

Engelmannspar

De Engelmannspar, vernoemd naar de botanicus George Engelmann, is een kerstboomsoort met zijn eigen bijzondere kenmerken en aantrekkingskracht.

Wat de Engelmannspar opvalt, zijn de naalden. Deze kerstboom heeft naalden die kort zijn en aanvoelen als borstels. Ze hebben vaak een blauwgroene tint, waardoor de boom een unieke uitstraling heeft. De takken van de Engelmannspar zijn sterk genoeg om versieringen en lichtjes te dragen, en de compacte groeiwijze maakt hem geschikt voor kleinere ruimtes.

Deze boom behoudt meestal goed zijn naalden en laat minder rommel achter in vergelijking met sommige andere kerstboomsoorten. Bovendien kan de Engelmannspar een aangename dennenachtige geur verspreiden, wat bijdraagt aan de feestelijke sfeer in je huis.

Hoewel de Engelmannspar misschien niet zo algemeen bekend is als sommige andere kerstboomsoorten, biedt hij een interessante en verfrissende keuze voor je kerstversieringen. Als je op zoek bent naar een kerstboom met unieke naalden en een compacte groeiwijze, kan de Engelmannspar een mooie toevoeging zijn aan je kerstviering. Deze boom zal zeker de aandacht trekken en een bijzondere touch geven aan je kerstdecoratie tijdens de feestdagen.

Hoe kies je de juiste kerstboom?

Het kiezen van de juiste kerstboom is een belangrijke stap om de kerstsfeer in huis te brengen. Begin met het meten van de beschikbare ruimte waar de kerstboom komt te staan, zowel in hoogte als breedte, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Vervolgens is het tijd om het type boom te selecteren dat bij je past. Denk na over de eigenschappen zoals naaldlengte, kleur en geur van verschillende bomen, zoals de Nordmann-spar, Blauwspar, of Fijnspar, en kies degene die het beste aansluit bij je persoonlijke voorkeuren.

Een verse boom is altijd een goede keuze, dus let op tekenen van versheid, zoals weinig naaldverlies en een sterke geur. Frisse bomen voelen vochtig aan wanneer je een tak tussen je vingers wrijft. Denk ook aan de vorm van de boom; klassieke kegelvormig of juist een meer ongewone vorm, afhankelijk van je smaak en de stijl van je decoratie.

Bepaal vooraf je budget, omdat de prijs van kerstbomen kan variëren. Controleer de boom op eventuele gebreken, zoals gebroken takken of beschadigingen, zodat je thuis geen onaangename verrassingen tegenkomt. En vergeet niet te vragen naar verzorgingstips, zoals hoe vaak je de boom water moet geven en hoe je naaldverlies kunt minimaliseren.

Liever kijken hoe je de juiste kerstboom kiest?

Bekijk dan de onderstaande video!