Leestijd: 4 minuten

Hazelaar (Corylus avellana) is een inheemse boomsoort die bekend staat om zijn heerlijke hazelnoten en decoratieve verschijning. Met zijn karakteristieke ronde bladeren en sierlijke bloeiwijzen is de Hazelaar een populaire keuze voor tuinen en parken. Daarnaast heeft deze boom ook een belangrijke ecologische waarde, omdat hij voedsel en onderkomen biedt aan verschillende dieren, zoals vogels en eekhoorns. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de kenmerken van de Hazelaar, hoe je hem het beste kunt verzorgen, waar je hem kunt plaatsen in je tuin en nog veel meer.

Wat is een Hazelaar (Corylus avellana)?

De Hazelaar, wetenschappelijk bekend als Corylus avellana, is een boomsoort die behoort tot de berkenfamilie (Betulaceae). Deze boom kan uitgroeien tot een hoogte van ongeveer 6-8 meter en heeft een dichte, ronde kroon. De hazelnoten, die in het najaar rijpen, zijn een belangrijk kenmerk van de Hazelaar en worden veel gebruikt in de voedselindustrie en als bron van voedsel voor dieren.

Hoe kun je een Hazelaar (Corylus avellana) het beste verzorgen?

De Hazelaar is over het algemeen een onderhoudsarme boom, maar er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden om ervoor te zorgen dat hij goed gedijt. Hieronder volgt een stappenplan voor het verzorgen van een Hazelaar:

Planten: Kies een zonnige of halfschaduwrijke locatie om de Hazelaar te planten. Graaf een gat dat twee keer zo breed is als de kluit van de boom. Plaats de boom in het gat en vul het op met vruchtbare grond.

Water geven: Geef de Hazelaar regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond rondom de boom altijd vochtig is, maar niet drassig.

Snoeien: Snoei de Hazelaar in het vroege voorjaar om de vorm en grootte van de boom te behouden. Verwijder dode takken en dun de kroon uit om luchtcirculatie te bevorderen.

Meststof: Geef de Hazelaar jaarlijks een organische meststof in het voorjaar.

Bescherming: Bescherm de boom tegen extreme weersomstandigheden, zoals vorst en harde wind.

Hoe snel groeit een Hazelaar (Corylus avellana)?

De groeisnelheid van een Hazelaar varieert, maar over het algemeen groeit hij vrij snel. In ideale omstandigheden kan de boom ongeveer 50 cm per jaar groeien. Het duurt meestal 10-15 jaar voordat de Hazelaar zijn maximale hoogte heeft bereikt.

Waar in je tuin kun je een Hazelaar (Corylus avellana) het beste plaatsen?

De Hazelaar gedijt het beste op een zonnige of halfschaduwrijke locatie. Het is belangrijk om te zorgen voor voldoende ruimte, omdat de boom een dichte kroon ontwikkelt en ruimte nodig heeft om te groeien. Daarnaast kan de Hazelaar ook goed gedijen op plekken met vochtige grond.

Hoe groot kan een Hazelaar (Corylus avellana) worden?

Een volgroeide Hazelaar kan een hoogte bereiken van 6-8 meter en heeft een breedte van 4-6 meter. De boom heeft een dichte, ronde kroon en kan na verloop van tijd een indrukwekkende aanblik geven.

Waar komt de Hazelaar (Corylus avellana) van origine vandaan?

De Hazelaar is inheems in Europa en West-Azië. Hij groeit voornamelijk in gematigde klimaatzones en is te vinden in verschillende habitat- en plantengemeenschappen, zoals bossen, graslanden en rivieroevers.

Kenmerken van Hazelaar (Corylus avellana):

– Hoofdgroep: Planten
– Plantenfamilie: Berkenfamilie (Betulaceae)
– Plantengeslacht: Corylus
– Plantvorm: Boom
– Plantgrootte: 6-8 meter hoog, 4-6 meter breed
– Bloeiperiode: Februari tot april
– Bloemkleur: Geelbruin
– Bloeiwijze: Katjes
– Bloemvorm: Mannelijke bloemen zijn langwerpig en hangend, vrouwelijke bloemen zijn korter en rechtopstaand
– Bloemtype: Tweehuizig
– Bloembladen: Geen echte bloembladen aanwezig, alleen schutbladen
– Meeldraden: Mannelijke bloemen hebben meeldraden met stuifmeel
– Vruchtbeginsel: Vrouwelijke bloemen hebben vruchtbeginsels
– Stijlen: Vrouwelijke bloemen hebben stijlen voor de ontvangst van stuifmeel
– Stempels: Vrouwelijke bloemen hebben stempels voor de bevruchting
– Vrucht: Hazelnoot
– Schors: Glad en grijsbruin van kleur, met groeven en barsten naarmate de boom ouder wordt
– Bladstand: Afwisselend
– Bladvormen: Rond, ovaal of elliptisch
– Bladranden: Dubbel getand
– Ondergronds deel: Wortelstelsel met worteluitlopers
– Plantengemeenschappen: bossen, graslanden, rivieroevers

Beschrijving van Hazelaar (Corylus avellana):

De Hazelaar is een bladverliezende boom die gekenmerkt wordt door zijn dichte kroon en ronde bladeren. De bladeren zijn meestal rond, ovaal of elliptisch van vorm en hebben een dubbel getande bladrand. De boom heeft mannelijke en vrouwelijke bloemen die aan aparte takken groeien. De mannelijke bloemen, ook wel katjes genoemd, zijn langwerpig en hangend, terwijl de vrouwelijke bloemen korter en rechtopstaand zijn. Na de bestuiving ontwikkelen de vrouwelijke bloemen zich tot hazelnoten. De schors van de Hazelaar is glad en grijsbruin van kleur, maar kan groeven en barsten vertonen naarmate de boom ouder wordt. Onder de grond heeft de Hazelaar een wortelstelsel met worteluitlopers, waardoor de boom zich kan verspreiden en nieuwe scheuten kan vormen.

Met welke bomen kun je een Hazelaar (Corylus avellana) goed combineren?

De Hazelaar kan goed gecombineerd worden met andere bomen die gedijen in dezelfde omstandigheden. Enkele goede combinaties zijn:

Beuk (Fagus sylvatica): Beuken en Hazelaars kunnen samen een prachtig schaduwrijk gebied creëren.

Sporkehout (Rhamnus frangula): Het contrast tussen de lichte bloemen van de Hazelaar en de donkere bessen van het Sporkehout kan een interessante visuele impact hebben.

Gewone esdoorn (Acer pseudoplatanus): De mooie herfstkleuren van de esdoorn kunnen goed samengaan met de gele bloemen van de Hazelaar.

Zijn er vergelijkbare bomen die op een Hazelaar (Corylus avellana) lijken?

Ja, er zijn enkele andere boomsoorten die enige gelijkenis vertonen met de Hazelaar:

Amandelboom (Prunus dulcis): De amandelboom heeft vergelijkbare katjes en bloeiwijzen als de Hazelaar, maar produceert in plaats van hazelnoten, amandelen.

Berkenboom (Betula spp.): Berkenbomen hebben een vergelijkbare schors en groeivorm als de Hazelaar, maar hebben geen hazelnoten.

Kornoeljeboom (Cornus spp.): Sommige soorten kornoelje hebben vergelijkbare bloemvormen als de Hazelaar, maar hebben meestal geen hazelnoten.

Veelgestelde vragen over Hazelaar (Corylus avellana):

Wanneer is de beste tijd om een Hazelaar te planten?

De beste tijd om een Hazelaar te planten is in het najaar of het vroege voorjaar, wanneer de grond nog vochtig is en de temperaturen mild zijn.

Hoe lang duurt het voordat een Hazelaar hazelnoten produceert?

Het kan 4-6 jaar duren voordat een Hazelaar hazelnoten begint te produceren. De productie neemt toe naarmate de boom ouder wordt.

Hoe moet ik de hazelnoten oogsten?

De hazelnoten kunnen geoogst worden wanneer ze volledig rijp zijn, meestal in het najaar. Schud de boom of raap de gevallen noten op en laat ze vervolgens drogen voordat je ze eet of verwerkt.

Heeft de Hazelaar speciale behoeften qua grondsoort?

De Hazelaar gedijt het beste in goed doorlatende, vruchtbare grond. Zorg ervoor dat de grond rijk is aan organisch materiaal en voldoende vocht vasthoudt.

Kan ik een Hazelaar in een pot kweken?

Ja, het is mogelijk om een Hazelaar in een pot te kweken, zolang de pot groot genoeg is om voldoende ruimte te bieden aan de groeiende boom. Zorg ervoor dat de pot drainagegaten heeft en dat de boom regelmatig water krijgt.

Is de Hazelaar gevoelig voor ziekten en plagen?

De Hazelaar kan gevoelig zijn voor verschillende ziekten en plagen, zoals hazelnootboorder, bladluizen en schimmelziekten. Regelmatig controleren op symptomen en preventieve maatregelen nemen, zoals het weghalen van aangetaste takken, kan helpen om deze problemen te voorkomen of te verminderen.

Bronnen:
– https://www.houtwal.be/vakartikels/hazelaar.htm
– https://www.tuinadvies.nl/artikels/corylus_avellana_hazelaar
– https://www.gardentags.com/plant-encyclopedia/corylus-avellana/14842