Leestijd: 3 minuten

Ga je binnenkort een schutting plaatsen als afscheiding in je tuin? Dan is het handig om te weten hoe hoog deze mag zijn. De juiste hoogte van een schutting kiezen helpt problemen met de buren te voorkomen en zorgt ervoor dat je netjes binnen de wet blijft. Maar, hoe hoog mag jouw schutting eigenlijk zijn? In dit artikel gaan we er dieper op in en beantwoorden we enkele veelgestelde vragen rondom het plaatsen van een schutting en de hoogte ervan.

Moet je een vergunning aanvragen voor een schutting?

Wanneer je een schutting wilt plaatsen, is het belangrijk om te weten dat deze door de wet soms als een bouwwerk wordt gezien. Dit betekent dat in bepaalde gevallen het aanvragen van een vergunning noodzakelijk is, iets wat niet geldt voor het planten van een heg of boom. Gelukkig, als je schutting binnen bepaalde afmetingen blijft, vooral qua hoogte, is een vergunning vaak niet nodig. Dit vereenvoudigt het hele proces aanzienlijk.

Hoe hoog mag een schutting zijn tussen buren?

Wat is de toegestane hoogte voor een schutting tussen jou en je buren? Aan de zijkant en de achterkant van het huis mag een schutting tot twee meter hoog zijn. Dit houdt in dat zowel de schutting aan de achterkant van je tuin als de schutting die je deelt met de buren, niet hoger mag zijn dan deze twee meter. De reden hiervoor is simpel: je wilt niet al het natuurlijke daglicht in je tuin verliezen. Stel je voor dat je buren een enorme muur naast je tuin plaatsen – dat is vast niet iets wat je zou willen. Zo’n hoge muur zou immers niet prettig of wenselijk zijn voor wie dan ook. Iedereen wil kunnen genieten van zijn daglicht, zonder dat verstoord wordt door een hoge schutting.

Het is ook goed om te weten dat regels over de hoogte van schuttingen niet alleen zijn om genoeg licht in je tuin of woning te houden. Ze helpen ook om de buurt mooi en gezellig te houden. Als schuttingen te hoog zijn, kan dat het uiterlijk van de straat vergallen. In sommige plaatsen zijn er extra regels over schuttingen. Check dit dus eerst bij je gemeente. En praat ook even met je buren voordat je een schutting zet. Zo voorkom je ruzie en vinden jullie samen de beste oplossing.

Hoe hoog mag een schutting in je voortuin zijn?

Voor de schutting in je voortuin zijn er andere regels. Dit is best fijn, want een niet te hoge schutting zorgt ervoor dat je makkelijk de straat kunt zien. Ook komt er meer licht in je huis. Zo kun je lekker van de zon genieten als je in de woonkamer zit. In de voortuin mag je schutting maar één meter hoog zijn. Dat is lager dan in de achtertuin. Een lagere schutting aan de voorkant zorgt ook dat je makkelijker een praatje kunt maken met mensen die langslopen. Zo blijft je tuin gezellig en open en voelt het niet te gesloten aan.

Voor de hoogte van bomen en heggen is er geen maximum

Wil je liever geen schutting van hout of een ander materiaal zoals composiet? Dan is een natuurlijke afscheiding zoals een heg of bomenrij ook een optie. Dit is vooral mooi in grote tuinen waar je weinig last hebt van inkijk door de buren. Zo heb je geen schutting nodig voor je privacy.

Belangrijk om te weten is dat er voor bomen en heggen geen officiële maximale hoogte is. Maar let op, ze mogen niet te dicht bij de grens van je erf staan. Dit is om problemen met de buren te voorkomen. Elke gemeente heeft hier eigen regels voor. In sommige gemeentes mag een heg bijvoorbeeld op 1 meter afstand van de erfgrens staan, in andere is dit meer. Controleer dit dus ook eerst bij jouw gemeente.

Ook goed om te weten: een boom heeft misschien geen maximale hoogte, maar het moet geen overlast geven. In een woonwijk kan een grote boom die veel zon wegneemt bij de buren voor irritaties zorgen. Zo’n boom is dan niet handig. Denk ook aan het soort boom dat je kiest. Bomen die veel blaadjes verliezen kunnen voor jou en je buren vervelend zijn. Om dit te voorkomen, kun je de boom of heg regelmatig snoeien, zodat alles netjes blijft.