Leestijd: 3 minuten

Strak gesnoeide hagen zien er mooi uit in je tuin. Maar hoe pak je het snoeien van een haag eigenlijk aan? Op welk moment kun je het beste snoeien? En is er een verschil in hoe je een buxus of een haagbeuk moet snoeien? In dit artikel delen we handige tips om je haag perfect te snoeien.

Wanneer is het beste moment om je haag te snoeien?

Wanneer kun je het beste beginnen met het snoeien van je haag? De meeste hagen krijgen in het voorjaar, als de zon schijnt en het warmer wordt, een groeispurt. Daarom is het aan te raden om je haag twee keer per jaar te snoeien:

  • Eerst snoei je vóór de zomer, ergens tussen half mei en half juni. Dit helpt je haag om in de zomer vol en gezond te groeien.
  • De tweede snoeibeurt is na de zomer, tussen eind augustus en begin september. Zo zorg je ervoor dat je haag netjes en verzorgd de winter ingaat.

Dit snoeischema geldt voor de meeste hagen zoals liguster, meidoorn en diverse coniferensoorten.

Voor langzamer groeiende hagen zoals de taxus is één snoeibeurt per jaar genoeg. Plan deze in juli. Aan de andere kant, hagen die snel groeien, zoals sommige soorten laurier, kun je vaker snoeien. Door regelmatig te snoeien blijven ze mooi in vorm en dicht van structuur.

Let op: het is ook belangrijk om de juiste snoeitechniek te gebruiken en goed gereedschap. Zorg dat je snoeischaar of heggenschaar scherp is. Dit voorkomt beschadiging aan de planten. Vergeet ook niet de onderkant van de haag iets breder te laten dan de bovenkant. Zo krijgen alle delen van de haag genoeg licht en blijft je haag overal even groen en vol.

Zo moet je een haag snoeien voor een strak resultaat

Als je een mooie, dichte haag wilt, is het belangrijk om goed te snoeien. Doe dit het liefst op een droge dag met wat wolken. Dan voorkom je dat de bladeren verbranden door de zon.

Voor het snoeien kun je een handmatige of elektrische snoeischaar gebruiken. Een handmatige is prima voor kleine, lage hagen. Voor grotere hagen is een elektrische snoeischaar handiger, en als je veel moet snoeien in een grote tuin, is een schaar op batterij een goede keuze.

Recht snoeien

Voor het recht snoeien gebruik je meestal je ogen. Als je twijfelt, zet dan een paar stokken in de grond en span er een strakke koord langs. Zo kun je de bovenkant van je haag netjes recht snoeien.

Voor de zijkanten van de meeste hagen, behalve taxus en buxus, snoei je een beetje schuin. Dan krijg je een lichte piramidevorm. Zo komt er genoeg licht bij de onderste takken en blijft je haag mooi vol.

Jonge hagen snoeien

Net geplante hagen hebben een speciale aanpak nodig. In de eerste jaren moet je jonge hagen vaker snoeien. Zo worden ze mooi vol. Hier zijn wat tips:

  • Buxus, liguster, meidoorn: wees niet bang om deze hagen in het begin flink terug te snoeien. Net geplant snoei je ongeveer een derde van de lengte weg. In het tweede jaar snoei je tot de helft terug. Daarna snoei je deze hagen twee keer per jaar tot ze de juiste hoogte hebben.
  • (Haag)beuk, coniferen, taxus: deze groeien langzamer en hoef je niet zo sterk terug te snoeien. Begin pas met snoeien als ze de juiste hoogte hebben. Snoei de zijkanten een paar keer per jaar tot de gewenste lengte.

Waarom moet je de heg snoeien?

Als je regelmatig je hagen snoeit en knipt, helpt dit ze goed te groeien. Je haag ziet er dan mooi vol uit en blijft langer groen. Door te snoeien ziet je haag er dus beter uit. Ook haal je zo oud hout weg, wat goed is voor de gezondheid en levensduur van de haag. Eigenlijk heeft snoeien alleen maar voordelen, als je het maar vaak genoeg doet en in de juiste tijd van het jaar.

Snoeien helpt ook om je haag in de juiste vorm te houden. Zonder snoeien kunnen hagen wild groeien en er slordig uitzien. Door regelmatig te snoeien, houd je de groei onder controle en blijft je tuin er netjes uitzien. Het is ook een kans om beschadigde of zieke takken te verwijderen, wat de algehele gezondheid van de haag ten goede komt.