Leestijd: 6 minuten

Houtwormen: kleine beestjes met een grote impact. Ze kruipen in je houten meubels, vloeren of zelfs in de balken van je huis en eten zich een weg door het hout. Dit kan flinke schade veroorzaken. Soms merk je pas dat ze er zijn als het al te laat is. Maar geen paniek! In dit artikel vertellen we je alles over houtworm en hoe je deze ongewenste huisgenoten zelf kunt bestrijden. Leer hoe je houtworm herkent en welke stappen je kunt nemen om ze te bestrijden, zodat het hout in je woning weer veilig is.

Hoe herken je houtworm?

De eerste stap is het herkennen van houtworm. Als je niet weet dat je houtworm hebt, dan kun je er ook weinig aan doen.

Het herkennen van houtworm is dus cruciaal in de strijd tegen deze ongewenste houteters. Als je niet weet dat je met houtworm te maken hebt, kun je er immers weinig tegen beginnen. Houtwormen zijn de larven van bepaalde kevers, zoals de gewone houtwormkever of de grote houtwormkever, die zich voeden met hout.

De gewone houtwormkever, ook bekend als de meubelkever, produceert larven die ongeveer 6 millimeter lang kunnen worden. Deze hebben een crèmekleurig lichaam met een zwartbruine kop. De grotere variant, vaak de grote houtwormkever of bonte knaagkever genoemd, heeft larven die tot 11 millimeter lang kunnen worden. Beide soorten veroorzaken zichtbare schade aan houten structuren.

Een duidelijk teken van houtworm is de aanwezigheid van kleine, ronde gaatjes in het hout. Deze gaatjes zijn de uitvliegopeningen waar de volwassen kevers uitkomen. Naast de gaatjes kun je vaak ook fijn houtstof vinden, dat lijkt op heel fijn zaagsel. Dit wordt boormeel genoemd en is een direct gevolg van de borende activiteit van de larven in het hout.

Het is ook mogelijk houtworm te herkennen aan de kevers zelf. Deze kevers worden vaak in de buurt van aangetast hout gevonden. Ze hebben een plat lichaam en zijn meestal bruin of zwart van kleur. Als je deze kevers in of rond je huis ziet, is dat een sterke aanwijzing dat er ergens houtworm aanwezig is.

Het controleren van donkere, vochtige plekken in je huis kan ook helpen bij het opsporen van houtworm. Denk hierbij aan plekken zoals onder vloeren, achter plinten, in kelders of op zolders. Houtworm houdt namelijk van vochtige omgevingen en kan zich in deze gebieden onopgemerkt verspreiden.

Waarom is het belangrijk om snel houtworm te bestrijden?

Houtwormen vormen een serieuze bedreiging voor elk huishouden met houten structuren in hun woning, zoals houten vloeren of houten balken. Deze ogenschijnlijk onschuldige insecten kunnen enorme schade aanrichten aan alles wat van hout is, zoals vloeren, balken en meubilair. Het is daarom van groot belang om bij de eerste tekenen van houtworm direct actie te ondernemen. Het niet tijdig aanpakken van een houtwormplaag kan leiden tot ernstige, soms onherstelbare schade.

De larven van houtwormkevers boren zich een weg door het hout, wat de integriteit en stabiliteit van houten structuren aantast. Dit kan leiden tot zwakke plekken in vloeren, dakconstructies en meubels, met alle risico’s van dien. In ernstige gevallen kan dit zelfs resulteren in instortingsgevaar, vooral als dragende balken zijn aangetast.

Bovendien kan het te laat ingrijpen bij het bestrijden van houtworm leiden tot aanzienlijke financiële kosten. Het herstellen of vervangen van beschadigde houten structuren kan een dure aangelegenheid zijn. Daarnaast kan het ook de waarde van je huis negatief beïnvloeden, mocht je plannen hebben om te verhuizen of het huis te verkopen.

Hoe moet je houtworm bestrijden?

Nu je weet wat houtworm is en waarom het belangrijk is om het te bestrijden is het nog zaak dat je weet hoe je het probleem moet oplossen. Volg de onderstaande tips en je probleem zal opgelost worden.

Bestrijd houtworm met hitte of kou

Een effectieve manier om houtworm te bestrijden is door gebruik te maken van extreme temperaturen, aangezien deze beestjes niet goed bestand zijn tegen zowel intense hitte als diepe kou. Voor het bestrijden van houtworm met hitte moet je de besmette houten voorwerpen minstens een half uur verhitten tot ten minste 55 graden Celsius. Dit kun je doen in een oven, mits het voorwerp klein genoeg is om hierin te passen.

Aan de andere kant is het bestrijden van houtworm met kou ook een optie. Hierbij leg je de aangetaste houten voorwerpen gedurende twee weken in een vriezer. Deze methode zorgt ervoor dat de houtwormen en hun eitjes afsterven door de lage temperaturen.

Helaas, zowel de hitte- als de koudebehandeling hebben hun beperkingen, omdat ze alleen toegepast kunnen worden op kleinere houten objecten die in een oven of vriezer passen. Dit betekent dat het zelf bestrijden van houtworm in grotere houten structuren, zoals vloeren, grote meubels of zelfs hele houten constructies niet haalbaar is.

Daarnaast is het belangrijk om te melden dat niet alle houten voorwerpen geschikt zijn voor blootstelling aan extreme hitte of kou. Sommige houtsoorten kunnen daardoor beschadigen.

Gebruik petroleum om houtworm te bestrijden

Het gebruik van petroleum is een alternatief om zelf houtworm te bestrijden. Deze aanpak houdt in dat je het door houtworm aangetaste hout volledig insmeert met petroleum. De petroleum heeft een dodelijk effect op de houtwormen die ermee in contact komen. Het is een vrij directe en toegankelijke methode, gezien petroleum vaak makkelijk verkrijgbaar is.

Er zijn echter enkele belangrijke kanttekeningen bij het gebruik van petroleum voor het bestrijden van houtworm. Ten eerste dringt petroleum niet diep door in het hout. Dit betekent dat de behandeling voornamelijk effectief is tegen houtwormen die zich aan het oppervlak van het hout bevinden. De larven en eitjes die dieper in het hout genesteld zijn, worden niet bereikt en zullen dus niet worden bestreden.

Daarnaast heeft petroleum geen effect op de eitjes van de houtworm. Dit betekent dat na de behandeling nieuwe houtwormen kunnen ontstaan uit de niet aangetaste eitjes. Hierdoor kan het noodzakelijk zijn de behandeling na enige tijd te herhalen, om zo een volledige bestrijding te garanderen.

Ook is het belangrijk om rekening te houden met de veiligheid en de mogelijke effecten van petroleum op het hout. Petroleum is brandbaar en kan bepaalde afwerkingen of behandelingen van het hout aantasten. Het is daarom aan te raden om eerst op een klein, onopvallend deel van het hout te testen hoe het reageert op de petroleum, voordat je het gehele oppervlak behandelt.

Ten slotte is het gebruik van petroleum als bestrijdingsmiddel tegen houtworm niet de meest milieuvriendelijke optie. Het kan geur- en dampoverlast veroorzaken en is niet bevorderlijk voor de binnenluchtkwaliteit.

Houtworm bestrijden met ammoniak

Ammoniak is een effectief middel in de strijd tegen houtworm. Houtwormen kunnen namelijk slecht tegen de sterke, doordringende geur van ammoniak. De werking ervan is vrij eenvoudig: je smeert de aangetaste houten objecten in met ammoniak en zorgt ervoor dat het middel goed in de kieren en scheuren van het hout trekt. Als reactie hierop zullen de houtwormen uit het hout proberen te ontsnappen en kun je ze effectief bestrijden.

Bij het gebruik van ammoniak zijn er echter enkele belangrijke punten waar je rekening mee moet houden. Ten eerste werkt deze optie het beste bij relatief dun hout. Bij dikke houten constructies, zoals zware balken of robuuste meubelstukken, kan de ammoniak namelijk niet diep genoeg doordringen om effectief te zijn. Hierdoor blijven houtwormen die dieper in het hout genesteld zijn onaangetast.

Een ander aandachtspunt is de veiligheid bij het gebruik van ammoniak. Ammoniakdampen kunnen irriterend zijn voor de ogen en luchtwegen. Het is daarom raadzaam om tijdens het aanbrengen van ammoniak goede ventilatie te waarborgen en indien mogelijk persoonlijke beschermingsmiddelen zoals handschoenen en een mondkapje te gebruiken.

Daarnaast is het belangrijk om te bedenken dat ammoniak invloed kan hebben op de afwerking of kleur van het hout. Het is aan te raden om de ammoniak eerst op een klein, minder zichtbaar deel van het hout te testen om te zien hoe het hout reageert.

Houtworm bestrijden met azijn

Azijn is een ander middeltje dat je in je huis kunt vinden dat effectief kan zijn tegen houtworm, vergelijkbaar met het gebruik van ammoniak of petroleum. Azijn, vooral als het wordt gecombineerd met wat alcohol, kan houtwormen doden. Dit mengsel helpt de penetratie in het hout te verbeteren en verhoogt de effectiviteit tegen houtwormen.

Net als bij andere huismiddelen, heeft de behandeling met azijn zijn beperkingen. Het is voornamelijk effectief bij kleinere houten objecten. Bij het aanbrengen van azijn op dikkere houten constructies, zoals zware meubels of balken, zal het middel voornamelijk het oppervlak doordringen. Dit betekent dat houtwormen die zich dieper in het hout bevinden, niet bereikt worden en dus ongedeerd blijven.

Het aanbrengen van azijn is relatief eenvoudig. Gebruik een kwast of spons om de azijn (eventueel gemengd met alcohol) rijkelijk op het aangetaste hout aan te brengen. Zorg ervoor dat het mengsel goed in de kieren en scheuren van het hout komt. Wees wel bewust van de geur en de mogelijke invloed van azijn op de afwerking van het hout. Zoals bij alle middelen, is het raadzaam om eerst een klein, onopvallend deel te behandelen om te zien hoe het hout reageert.

Wanneer is het tijd om een expert in te schakelen voor het bestrijden van houtworm?

Als je veel houtwormen in je huis hebt of ze zitten op moeilijke plekken, zoals in de balken van je dak, is het slim om een expert te bellen. Zij weten precies wat ze moeten doen, ook als het probleem groot is. Als houtwormen je vloer of andere belangrijke delen van je huis aantasten, is het ook tijd voor een expert. Die kan namelijk checken hoe erg het is en het veilig oplossen. En als je niet zeker weet hoe je de houtwormen zelf moet aanpakken, of als je allergisch bent voor spullen die je normaal gebruikt om ze weg te krijgen, is een expert inschakelen ook een goed idee. Zo weet je zeker dat je huis weer snel vrij is van houtwormen, op een veilige manier!