Leestijd: 6 minuten

Iedereen kent het probleem. Je zit tijdens een lekkere warme zomerdag in je tuin met een lekker drankje of wat te eten en vervolgens word je de hele tijd lastig gevallen door wespen. In de warmere maanden zijn mensen druk met het bestrijden van wespen, maar hoe doe je dit eigenlijk op een duurzame en milieuvriendelijke manier? En wat zijn praktische en goedkope manieren om van die vervelende wespen af te komen?

Wespen kunnen heel vervelend zijn, vooral als het buiten lekker weer is. In dit artikel gaan we het hebben over hoe je wespen op een goede manier kunt wegjagen, zonder slecht te zijn voor het milieu. We geven je simpele tips die je makkelijk thuis kunt gebruiken.

We vertellen over verschillende manieren om wespen uit je tuin te houden. Dit doen we met ideeën die niet moeilijk zijn en niet veel kosten. Ook leggen we uit hoe je kunt zorgen dat wespen niet bij je in de buurt komen. Zo kun je weer rustig buiten zitten, zonder last te hebben van wespen.

Hoe voorkom je dat wespen in je tuin komen?

Laten we beginnen bij het begin, überhaupt voorkomen dat je wespen moet gaan bestrijden. Om dat voor elkaar te krijgen zul je dus moeten voorkomen dat wespen in je tuin komen. In het onderstaande lijstje hebben we een aantal handige tips voor je opgesteld waarmee jij ervoor zorgt dat wespen bij je uit de buurt blijven.

  1. Dek eten en drinken af: Wespen komen af op zoete geuren. Zorg dus dat als je buiten eet of drinkt, je dit goed afdekt. Gebruik bijvoorbeeld deksels voor je drankjes en doe eten snel weer in bakjes met een deksel.
  2. Houd je tuin schoon: Laat geen etensresten of zoetigheid rondslingeren. Een schone tuin trekt minder snel wespen aan.
  3. Gebruik geuren die wespen niet fijn vinden: Sommige natuurlijke geuren, zoals kruidnagel, pepermunt en citroen, vinden wespen niet lekker. Je kunt deze geuren gebruiken in je tuin om ze weg te houden.
  4. Hang valse wespen nesten op: Wespen zijn territoriaal en komen niet graag in de buurt van andere wespen nesten. Je kunt nep nesten ophangen om wespen te misleiden en ze weg te houden.

Wespen bestrijden met een wespenval

Is het niet gelukt om te voorkomen dat wespen in je tuin komen, dan moet je overgaan tot het bestrijden van de wespen. Dit kan zeer goed met het maken van een wespenval. Een wespenval is een effectieve manier om wespen te bestrijden en kan gemakkelijk thuis gemaakt worden met spullen die je waarschijnlijk al hebt.

Hoe maak je een wespenval?

Je kunt een wespenval maken van een plastic fles. Knip de bovenkant van de fles af en draai deze om, zodat het lijkt op een trechter. Plaats dit bovenop het onderste gedeelte van de fles. In de fles doe je een mengsel van water, suiker, en azijn. De suiker lokt de wespen, terwijl de azijn andere insecten zoals bijen, die je niet wilt vangen, weghoudt. Het is belangrijk dat de rand van de “trechter” niet in het vloeistofmengsel komt, zodat wespen er wel in kunnen vliegen, maar er niet meer uit kunnen.

Waar plaats je de val?

Zet de val op een plek waar je veel wespen ziet, maar uit de buurt van waar je zelf zit. Het is beter om de wespen weg te lokken van de plekken waar mensen samenkomen.

Hoe onderhoud je de val?

Check de val regelmatig. Als er veel wespen in zitten, leeg deze dan op een veilige plek. Wees voorzichtig, want gevangen wespen kunnen agressief zijn. Vervang ook regelmatig het lokmiddel in de val.

Alternatieven voor zelfgemaakte vallen:

Naast zelfgemaakte vallen, zijn er ook kant-en-klare wespenvallen te koop. Deze werken vaak met dezelfde principes en zijn eveneens effectief.

Milieuvriendelijkheid:

Wespenvallen zijn een milieuvriendelijke optie, omdat ze geen giftige stoffen bevatten. Het is wel belangrijk om ervoor te zorgen dat je niet per ongeluk andere insecten, zoals bijen, vangt.

Wespen bestrijden met limoen, sinaasappel of citroen met kruidnagel

Geen zin om een wespenval te maken om wespen te bestrijden? Geen zorgen. Ook met andere natuurlijke middeltjes kun je van die nare insecten afkomen. Een heel effectieve en natuurlijke optie is het gebruik van citrusvruchten zoals limoen, sinaasappel of citroen in combinatie met kruidnagel. Wespen houden namelijk niet van de sterke geur van deze combinatie. Een hele duurzame wijze dus om wespen te bestrijden.

Hoe werkt het?

Snijd de citrusvruchten doormidden en steek er een aantal kruidnagels in. De sterke geur die hierdoor vrijkomt, is onaangenaam voor wespen en zal ze op afstand houden. Deze manier is niet alleen effectief, maar ziet er ook nog eens leuk uit.

Waar plaats je het?

Plaats de citrusvruchten met kruidnagels op tafels of in de buurt van plekken waar je graag zit. Dit kan bijvoorbeeld op een buitentafel zijn, bij de barbecue of op de rand van je balkon.

Hoe vaak vervangen?

De effectiviteit van de citrusvruchten en kruidnagels neemt na een tijdje af. Het is daarom aan te raden om ze elke paar dagen te vervangen, zeker als het erg warm is of na een regenbui.

Extra tips:

Combineer deze optie met andere preventieve maatregelen, zoals het afdekken van eten en drankjes, om de kans op wespen in je tuin verder te verkleinen.

Veilig voor bijen:

Een groot voordeel van deze manier van wespen bestrijden is dat het veilig is voor bijen, die een belangrijke rol spelen in ons ecosysteem. De geur zal bijen niet afschrikken. Win-win!

Verjaag de wespen met kommetjes ammonia

Een andere effectieve wijze om wespen te verjagen, is het gebruik van kommetjes met ammonia. Wespen hebben een hekel aan de sterke geur van ammonia en zullen plekken waar deze geur aanwezig is zeker vermijden. Deze manier is zeer eenvoudig maar pas op met ammonia.

Hoe werkt het?

Vul enkele kleine kommetjes of schaaltjes met ammonia en plaats deze op strategische plekken rondom de plekken waar je graag buiten zit. Denk bijvoorbeeld in de buurt van je tuinset of op je terras. Zorg ervoor dat de kommetjes stevig staan en niet makkelijk kunnen omvallen, om morsen te voorkomen.

Denk aan je veiligheid

Ammonia kan een sterke en prikkelende geur hebben, en het is belangrijk om dit middel buiten bereik van kinderen en huisdieren te houden. Ook is het aan te raden om de ammonia niet te dicht bij etenswaren te plaatsen.

Hoe vaak vervangen?

Afhankelijk van het weer en de hoeveelheid wespen, kun je de ammonia om de paar dagen vervangen. Op warmere dagen kan de geur sneller vervliegen, waardoor vaker vervangen nodig kan zijn.

Combineren met andere opties

Net als bij andere opties om wespen te bestrijden, kan het gebruik van ammonia het meest effectief zijn als het wordt gecombineerd met andere preventieve maatregelen, zoals het afdekken van eten en het vermijden van zoete drankjes en etenswaren.

Alternatieven voor ammonia

Als je de geur van ammonia te sterk vindt, kun je ook kiezen voor alternatieve middelen met een vergelijkbaar afwerend effect op wespen, zoals azijn of bepaalde etherische oliën.

Bestrijd wespen met koffie

Ook koffie kun je inzetten in de strijd om wespen te bestrijden. Het is niet alleen een lekker drankje, maar ook een bondgenoot in je strijd tegen die vervelende insecten. Wespen houden namelijk niet van de geur van brandende koffie, wat deze optie tot een effectieve manier maakt om ze op afstand te houden.

Hoe werkt het?

De truc is om gemalen koffie te gebruiken. Je neemt een vuurvast schaaltje of bakje en strooit daar een laagje gemalen koffie in. Steek dit vervolgens voorzichtig aan, zodat het langzaam smeult. De rook die hierbij vrijkomt, heeft een geur die wespen erg onaangenaam vinden en hen wegjaagt.

Waar plaats je het?

Zet het schaaltje met smeulende koffie op een veilige plek in de buurt van waar je zit. Zorg ervoor dat het niet omgestoten kan worden en dat er geen brandgevaar ontstaat. Het is ook belangrijk om dit niet te doen in de buurt van kinderen en huisdieren.

Veiligheidsmaatregelen

Wees extra voorzichtig bij het aansteken van de smeulende koffie. Het is aan te raden dit buiten te doen om rookoverlast in huis te vermijden. Zorg dat je altijd iets bij de hand hebt om het vuur te doven in geval van nood.

Regelmatige controle

Controleer regelmatig of de koffie nog smeult en vervang het indien nodig. Deze manier van wespen bestrijden is vooral effectief op dagen dat het niet te hard waait.

Combineren met andere methoden

Voor een maximale effectiviteit kun je deze methode combineren met andere natuurlijke bestrijdingsmiddelen, zoals de citrusvruchten met kruidnagel of de wespenvallen.

Schakel een expert in

Is de wespenplaat te erg en hebben de bovenstaande opties geen enkel effect bij het bestrijden van de wespen? Dan kan het verstandig zijn om een expert in te schakelen. Soms is een wespenprobleem zo groot dat de gewone huismiddeltjes niet voldoende zijn. In dat geval biedt een professionele ongediertebestrijder de oplossing voor het bestrijden van de wespen.

Wanneer een expert inschakelen?

Als je een wespennest in of dichtbij je huis ontdekt, is het tijd om een expert te bellen. Wespen kunnen agressief zijn als hun nest wordt bedreigd, en het is gevaarlijk om zelf een nest te proberen verwijderen. Ook als je allergisch bent voor wespensteken, is het beter om direct professionele hulp in te roepen.

Wat doet de expert?

Een ongediertebestrijder heeft de kennis, ervaring en de juiste middelen om wespen veilig en effectief te bestrijden. Ze kunnen het nest opsporen, beoordelen hoe groot het probleem is en een geschikte methode kiezen om de wespen te verwijderen of uit te roeien.

Veiligheid en milieu

Professionele wespenbestrijders gebruiken vaak krachtigere middelen dan de huis-tuin-en-keuken middeltjes. Ze zorgen ervoor dat dit op een veilige en milieubewuste manier gebeurt, om zo min mogelijk schade aan de omgeving en andere dieren te veroorzaken.

Kosten

Het inschakelen van een expert kan kosten met zich meebrengen. Deze kosten kunnen variëren afhankelijk van de grootte van het wespennest en de complexiteit van de situatie. Het is echter een waardevolle investering aangezien het probleem wordt opgelost.

Na de bestrijding

Na de bestrijding zal de expert advies geven over hoe je in de toekomst wespenoverlast kunt voorkomen. Dit kan gaan over het afdichten van openingen in je huis waar wespen door binnen kunnen komen of tips over het schoonhouden van je tuin.