Leestijd: 5 minuten

Wil je gras zaaien en vraag je je af wanneer dat het beste kan? Of je nu een nieuw grasveld maakt of alleen wat graszaad strooit om je huidige gazon voller te maken, er zijn een paar belangrijke dingen om aan te denken. Zo zorg je ervoor dat je een mooi, vol en netjes grasveld krijgt. In deze blog geven we je tips en adviezen, zodat jouw grasveld straks mooier is dan dat van de buren!

Wanneer kun je het beste gras zaaien?

Je kunt eigenlijk het hele jaar door gras zaaien. Maar het gras begint pas te groeien als het buiten minstens 7°C is en de grond minimaal 8°C. Als het ‘s nachts vriest en je hebt net gras gezaaid, kunnen de jonge grasplantjes beschadigen of zelfs doodgaan. Ze zijn namelijk heel kwetsbaar als ze net beginnen te groeien. Daarom zeggen we vaak tegen onze klanten dat ze het beste gras kunnen zaaien in het latere voorjaar (april/mei) of in de herfst (september/oktober). Het gaat er niet om welke datum het is, maar hoe warm het buiten en in de grond is.

Wanneer kun je het beste gras zaaien in het voorjaar?

Als het buiten warmer wordt en het groeiseizoen begint, kun je ook weer beginnen met gras zaaien. Maar pas op: in het begin van het voorjaar kan het nog koud zijn. Het is normaal dat er eind februari of begin maart nog nachtvorst is. Ook moet de grond nog warmer worden voordat je kunt zaaien. Als het een paar dagen 10-12°C is, betekent dat niet meteen dat de grond warm genoeg is voor graszaad. De grond is na de winter vaak nog hard. Daarom is het beter om wat later in het voorjaar gras te zaaien, meestal in april of mei.

Dus, als het vroeg in het voorjaar is, kun je beter nog even wachten met zaaien. Als je toch vroeg gras wilt zaaien, meet dan eerst hoe warm de grond is. Zo weet je zeker wanneer het goed is om te beginnen met zaaien.

In het najaar gras zaaien, wanneer kun je dat dan het beste doen?

De herfst, vooral de maand september, is eigenlijk het ideale moment om gras te zaaien. In sommige gevallen kan dit zelfs nog in oktober, als het weer meewerkt. Wat de herfst zo geschikt maakt, is dat hoewel de lucht begint af te koelen, de grond nog steeds warm is van de zomer. Deze warme grond zorgt voor de perfecte omstandigheden voor graszaden om te kiemen en te groeien. Als je in het najaar gras zaait, kan het gras goed wortelen en sterk worden voor de winter begint. Zo heb je tegen de tijd dat het echt koud wordt, een mooi, dichtbegroeid gazon. Dit betekent dat je het volgende voorjaar een voorsprong hebt, omdat je gazon dan al goed gevestigd is en klaar is om verder te groeien zodra de temperaturen weer stijgen.

Heb je een slecht gazon? Zo kun je dat aanpakken!

Als je gazon er niet zo goed uitziet en je wilt het opknappen, zijn er een paar stappen die je kunt volgen. Het kan zijn dat er kale plekken in je gazon zijn gekomen door veel gebruik of door de winter. Maar maak je geen zorgen, met een beetje werk kun je je gazon weer mooi maken. Hier is een eenvoudige gids over hoe je dat kunt doen:

 1. Verticuteren: Dit is de eerste stap. Verticuteren betekent dat je met een speciale machine of hark door je gazon gaat. Dit helpt om dode grassen, mos en onkruid weg te halen. Het is belangrijk om dit te doen, zodat het nieuwe gras beter kan groeien.
 2. Grond aanvullen en egaliseren: Soms zijn er plekken waar bijna geen gras meer groeit. Hier kun je wat extra tuinaarde op doen. Daarna maak je het gazon mooi vlak. Dit zorgt ervoor dat het nieuwe gras overal even goed kan groeien.
 3. Doorzaaien: Kies een goed graszaad voor jouw gazon. Sommige graszaden groeien snel, wat handig is als je snel resultaat wilt zien. Strooi het zaad gelijkmatig over het hele gazon, vooral op de plekken waar het nodig is.
 4. Bemesten: Ongeveer twee tot drie weken na het zaaien, is het tijd om te bemesten. Dit geeft het nieuwe gras extra voeding en helpt het sneller en sterker te groeien. Er zijn speciale meststoffen voor gazons die je kunt gebruiken.
 5. Water geven: Water is heel belangrijk voor nieuw gras. Zorg dat je gazon genoeg water krijgt, vooral als het lang droog is. Het beste is om vroeg in de ochtend of laat in de avond water te geven. Zo voorkom je dat het water snel verdampt.
 6. Kalk strooien: Dit doe je twee keer per jaar, in het voorjaar en in het najaar. Kalk helpt om de grond minder zuur te maken. Dit is goed voor het gras en helpt tegen mos.
 7. Maaien: Regelmatig gras maaien helpt je gazon gezond en netjes te houden. Als je het gras te lang laat groeien, kan het zwak worden en komen er misschien weer kale plekken. Maai niet te kort, want dat is ook niet goed voor het gras.

Door deze stappen te volgen, kun je je gazon mooi en gezond houden. En als je een nieuw gazon gaat aanleggen, kun je deze stappen ook gebruiken. Zo zorg je ervoor dat je gazon er altijd goed uitziet.

Tips voor het onderhouden van je gras

Als je eenmaal een mooi gazon hebt, wil je deze ook mooi houden. Na het zaaien en het groeien van het gras gebruik je de onderstaande tips om je gazon mooi te onderhouden.

 1. Water geven: Regelmatig water geven is essentieel, vooral in droge periodes. Het beste is om ‘s ochtends vroeg of ‘s avonds laat te sproeien. Zo voorkom je dat het water te snel verdampt door de zon.
 2. Maaien: Maai je gazon regelmatig, maar niet te kort. Dit helpt om je gazon dicht en gezond te houden. Te kort maaien kan het gras beschadigen en zorgt voor meer kans op onkruid en mos.
 3. Bemesten: Gebruik de juiste meststoffen om je gazon te voeden. Dit helpt het gras sterker en gezonder te worden. Bemest in het voorjaar en de vroege zomer voor de beste resultaten.
 4. Onkruidbestrijding: Houd onkruid in de gaten en verwijder het zo snel mogelijk. Onkruid kan voedingsstoffen en ruimte wegnemen van je gras.
 5. Luchten: Het is belangrijk om de grond van je gazon af en toe te beluchten. Dit helpt om water en voedingsstoffen beter te laten doordringen tot de wortels van het gras.

Tips voor elk seizoen

Een gazon dat het hele jaar door mooi blijft, vereist speciale aandacht. Hier zijn een paar tips voor elk seizoen:

 1. Lente: Dit is de tijd om je gazon te herstellen van de winter en voor te bereiden op de zomer. Begin met verticuteren, bemesten en doorzaaien waar nodig.
 2. Zomer: Zorg voor regelmatig water geven tijdens droge periodes en blijf het gazon maaien. Dit is ook een goede tijd om onkruid te bestrijden.
 3. Herfst: De herfst is ideaal voor het zaaien van nieuw gras en het aanvullen van kale plekken. Bemest je gazon nog een keer om het te helpen zich voor te bereiden op de winter.
 4. Winter: Verminder het maaien en probeer zo min mogelijk op het gazon te lopen wanneer het bevroren of erg nat is. Dit helpt om schade te voorkomen.