Leestijd: 5 minuten


Wilde kers (Prunus avium) is een boomsoort die vooral bekend staat om zijn heerlijke vruchten, de kersen. Deze bomen komen van oorsprong voor in Europa, West-Azië en Noord-Afrika. Ze kunnen in de natuur wel 15 tot 30 meter hoog worden, maar in de tuin worden ze meestal niet hoger dan 10-15 meter. Wilde kersen gedijen het beste op een zonnige plek met een voedzame, goed doorlatende bodem. Ze hebben regelmatig onderhoud nodig om gezond en mooi te blijven.

Wat is een Wilde kers (Prunus avium)?
Wilde kers, ook wel zoete kers genoemd, behoort tot de plantenfamilie Rosaceae. Het is een grote boom met een brede kroon en mooie bloemen in het voorjaar. De vruchten van de boom, kersen genaamd, worden al eeuwenlang gegeten en zijn geliefd om hun zoete smaak. De boom kan tot wel 100 jaar oud worden en heeft een mooie, gladde schors die in de loop der jaren grijsbruin kleurt.

Hoe kun je een Wilde kers (Prunus avium) het beste verzorgen?
Om een Wilde kers optimaal te laten groeien en bloeien, is het belangrijk om hem op de juiste manier te verzorgen. Hieronder vind je een stappenplan voor de beste verzorging:

1. Planten: Kies een zonnige plek in de tuin met een voedzame, goed doorlatende bodem. Graaf een ruim plantgat en meng hier compost of organische mest doorheen. Zet de boom in het gat en vul aan met aarde. Geef daarna goed water.

2. Water geven: Gedurende het eerste jaar na het planten heeft de Wilde kers regelmatig water nodig. Vooral in droge periodes is het belangrijk om de boom voldoende water te geven.

3. Snoeien: Om de boom gezond en mooi te houden, is jaarlijks snoeien noodzakelijk. Doe dit bij voorkeur in het late voorjaar of vroege zomer. Verwijder dode, beschadigde of zieke takken en dun de boom uit om voldoende licht en lucht door de kruin te laten gaan.

4. Voeding: Wilde kersen kunnen wel wat extra voeding gebruiken. Geef in het voorjaar organische meststoffen speciaal voor fruitbomen. Volg de instructies op de verpakking voor de juiste dosering.

5. Bescherming: Om te voorkomen dat vogels de kersen opeten voordat jij ervan kunt genieten, kun je netten over de boom spannen.

Hoe snel groeit een Wilde kers (Prunus avium)?
De groeisnelheid van een Wilde kers kan variëren, afhankelijk van de groeiomstandigheden en de boom zelf. Over het algemeen groeit de boom matig snel. In de eerste jaren zal de boom sneller groeien dan op latere leeftijd. Na ongeveer 10 jaar kan een Wilde kers een hoogte bereiken van 6-8 meter. Uiteindelijk kan hij in de natuur uitgroeien tot wel 30 meter hoog.

Waar in je tuin kun je een Wilde kers (Prunus avium) het beste plaatsen?
Een Wilde kers gedijt het beste op een zonnige plek in de tuin. Zorg ervoor dat de boom voldoende ruimte heeft om zich lekker uit te kunnen strekken en dat hij niet te dicht op andere bomen of gebouwen staat. De bodem moet goed doorlatend zijn, omdat een Wilde kers niet van natte voeten houdt. Kies bij voorkeur een plek waar de boom ook beschut staat tegen harde wind.

Hoe groot kan een Wilde kers (Prunus avium) worden?
Wilde kersen kunnen in de natuur wel 15 tot 30 meter hoog worden. In de tuin worden ze meestal niet hoger dan 10-15 meter. De kroon van de boom kan ook behoorlijk breed zijn, met een spreidingsdiameter van 8 tot 15 meter. Houd hier rekening mee bij het plaatsen van de boom, zodat hij voldoende ruimte heeft om te groeien en geen belemmering vormt voor andere planten of gebouwen.

Waar komt de Wilde kers (Prunus avium) van origine vandaan?
De Wilde kers komt van oorsprong voor in Europa, West-Azië en Noord-Afrika. Hij groeit het beste in de gematigde klimaatzone. De boom kan vaak worden aangetroffen in bossen, houtwallen en langs bosranden. Wilde kersen zijn al eeuwenlang geliefd om hun vruchten en worden ook veel gekweekt in boomgaarden.

Kenmerken van Wilde kers (Prunus avium)
– Hoofdgroep: Planten
– Plantenfamilie: Rosaceae
– Plantengeslacht: Prunus
– Plantvorm: Boom
– Plantgrootte: Kan in de natuur 15-30 meter hoog worden, in de tuin meestal 10-15 meter
– Bloeiperiode: Begin april tot half mei
– Bloemkleur: Wit
– Bloeiwijze: Trossen
– Bloemvorm: Vijftallig
– Bloemtype: Eenslachtig
– Bloembladen: Vijf
– Meeldraden: Talrijk
– Vruchtbeginsel: Onderstandig
– Stijlen: Één
– Stempels: Meestal één
– Vrucht: Kers
– Schors: Jonge stammen hebben een gladde bast die later grijsbruin wordt
– Bladstand: Verspreid
– Bladvormen: Langwerpig tot elliptisch
– Bladranden: Licht gezaagd
– Ondergronds deel: Wortelgestel
– Plantengemeenschappen: Bosgemeenschappen, houtwallen en bosranden

Beschrijving van Wilde kers (Prunus avium)
Wilde kers is een grote boom met een brede, ronde kroon. Hij kan in de natuur wel 15 tot 30 meter hoog worden. De schors van jonge stammen is glad en roodbruin van kleur, maar wordt later grijsbruin met verticale scheuren. De bladeren zijn langwerpig tot elliptisch van vorm en hebben een licht gezaagde rand. In het voorjaar bloeit de boom met witte bloemen die in trossen bij elkaar staan. Deze bloemen trekken veel insecten aan. Uit de bloemen ontstaan later de vruchten, de kersen. Deze zijn eerst groen van kleur maar kleuren later rood als ze rijp zijn. De vruchten zijn geliefd om hun zoete smaak en worden vaak gebruikt in jams, taarten en andere gerechten.

Met welke bomen kun je een Wilde kers (Prunus avium) goed combineren?
Een Wilde kers kan goed worden gecombineerd met verschillende andere bomen in de tuin. Door te kiezen voor bomen met verschillende bloeiperiodes en bladkleuren kun je het hele jaar door genieten van een mooie tuin. Mogelijke combinaties zijn:

– Sierkersen (Prunus serrulata): Deze bomen hebben prachtige bloesems in het voorjaar en zijn goed te combineren met Wilde kersen. Ze hebben vaak een andere bloeiperiode, waardoor je langer kunt genieten van bloeiende bomen in de tuin.

– Magnolia’s: Deze bomen kennen een uitbundige bloei in het voorjaar met grote, opvallende bloemen. Ze vormen een mooie combinatie met Wilde kersen en creëren een kleurrijk en geurig geheel.

– Sierappels (Malus): Sierappels hebben mooie bloesems in het voorjaar en dragen later in het jaar vruchten die lijken op kleine appels. Deze bomen zijn decoratief en kunnen goed worden gecombineerd met Wilde kersen.

– Amberbomen (Liquidambar): Deze bomen hebben prachtige herfstkleuren en kunnen mooi contrasteren met de groene bladeren van Wilde kersen. Hierdoor ontstaat een kleurrijk herfsttafereel in de tuin.

Zijn er vergelijkbare bomen die op een Wilde kers (Prunus avium) lijken?
Ja, er zijn enkele bomen die op een Wilde kers lijken en vergelijkbare eigenschappen hebben. Voorbeelden hiervan zijn:

– Wilde pruim (Prunus domestica): Deze boom lijkt sterk op de Wilde kers en behoort tot hetzelfde geslacht. Hij groeit vaak als struik of kleine boom en draagt vruchten die lijken op pruimen.

– Sleedoorn (Prunus spinosa): Deze struik of kleine boom heeft ook bloesems in het voorjaar en draagt later vruchten, in dit geval de sleedoornbessen. De bladeren lijken op die van de Wilde kers.

– Kerspruim (Prunus cerasifera): Deze boom lijkt op een kruising tussen een kers en een pruim. Hij draagt kleine vruchtjes die lijken op kersen, maar smaken naar pruimen. De bladeren lijken op die van de Wilde kers.

Veelgestelde vragen over Wilde kers (Prunus avium):

1. Wanneer moet ik een Wilde kers snoeien?
Antwoord: Wilde kers kan het beste worden gesnoeid in het late voorjaar of vroege zomer, wanneer de boom niet meer in bloei staat. Snoei dode, beschadigde of zieke takken weg en dun de kroon uit om voldoende licht en lucht door te laten.

2. Hoe vaak moet ik een Wilde kers water geven?
Antwoord: Tijdens de eerste jaren na het planten heeft de boom regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Geef diep water en zorg ervoor dat de grond goed vochtig blijft.

3. Kan ik Wilde kersen uit mijn eigen tuin eten?
Antwoord: Ja, de vruchten van Wilde kers kunnen gegeten worden. Ze hebben een zoete smaak en worden vaak gebruikt in jams, taarten en andere gerechten. Let er wel op dat vogels ook dol zijn op de kersen en ze vaak voor jou opeten.

4. Hoe lang duurt het voordat een Wilde kers vruchten geeft?
Antwoord: Een Wilde kers begint meestal na 4-6 jaar vruchten te dragen. Dit kan echter variëren, afhankelijk van de groeiomstandigheden en de boom zelf.

5. Kan ik een Wilde kers in een pot planten?
Antwoord: Wilde kersen gedijen het beste in de volle grond, maar kunnen ook in een grote pot geplant worden. Zorg ervoor dat de pot voldoende groot is en gebruik hoogwaardige potgrond. Geef regelmatig water en voeding.

6. Zijn Wilde kersen gevoelig voor ziektes en plagen?
Antwoord: Wilde kersen kunnen gevoelig zijn voor verschillende ziektes en plagen, zoals fruitmot, bladluizen en schimmels. Het is belangrijk om de boom regelmatig te controleren en indien nodig maatregelen te nemen, zoals snoeien of behandelen met biologische bestrijdingsmiddelen.