Leestijd: 2 minuten

Heb je je ooit afgevraagd wat er allemaal onder het wateroppervlak van onze oceanen leeft? In die diepe, blauwe wereld vinden we niet alleen grote dieren zoals walvissen, maar ook hele kleine diertjes, zoals krill. Krill zijn piepkleine beestjes die op garnalen lijken en zijn superbelangrijk in de zee. Ze zijn namelijk het lievelingseten van de grote walvissen.

In dit artikel gaan we het hebben over deze bijzondere band tussen walvissen en krill. We ontdekken hoe de walvissen, die zo enorm groot zijn, afhankelijk zijn van zulke kleine diertjes. We leren wat krill is, waar ze voornamelijk leven en waarom walvissen krill zo lekker vinden.

Wat is krill?

Krill zijn kleine garnaalachtige zeediertjes die in de oceanen over de hele wereld leven. Ze zijn heel belangrijk voor het mariene ecosysteem omdat ze een belangrijke voedselbron zijn voor veel grotere zeedieren, zoals walvissen, zeehonden en vogels. Krill is meestal ongeveer 2 tot 5 centimeter lang en leeft in grote groepen of zwermen, soms wel miljoenen individuen bij elkaar.

Deze kleine beestjes eten voornamelijk plankton en algen, die ze filteren uit het zeewater. Ze zijn dus een belangrijke schakel in de voedselketen omdat ze de energie van plankton omzetten in een vorm die toegankelijk is voor grotere dieren. Krill is vooral bekend omdat het een cruciale voedselbron is voor de grote baleinwalvissen, die duizenden kilo’s krill per dag kunnen eten.

Waarom eten walvissen graag krill?

Walvissen eten graag krill omdat het een zeer voedzame en overvloedige voedselbron is in de oceanen. Hier zijn een paar redenen waarom krill zo populair is bij walvissen:

  1. Voedzaam: Krill bevat veel belangrijke voedingsstoffen, zoals eiwitten en omega-3 vetzuren, die essentieel zijn voor de gezondheid van walvissen. Deze voedingsstoffen helpen de walvissen om groot en sterk te blijven.
  2. Overvloedig: Krill leeft in enorme zwermen, soms bestaande uit miljoenen individuen. Deze hoge dichtheid maakt het voor walvissen gemakkelijker om in korte tijd grote hoeveelheden voedsel te verzamelen.
  3. Efficiëntie: Veel walvissen, zoals de blauwe walvis en andere baleinwalvissen, hebben een speciaal filtersysteem in hun mond (baleinen) waarmee ze krill uit het water kunnen zeven. Ze nemen een grote hap water en persen dat door de baleinen, waardoor het water wegloopt en de krill achterblijft. Dit maakt het eten van krill een efficiënte manier om veel voedsel binnen te krijgen.
  4. Beschikbaarheid: Krill komt in veel oceanen over de hele wereld voor, waardoor het voor walvissen in verschillende gebieden een toegankelijke voedselbron is.

Waar leeft krill voornamelijk?

Krill leeft voornamelijk in de koude wateren van de oceanen, vooral in de Noordelijke en Zuidelijke IJszeeën. Hier zijn een paar specifieke gebieden waar krill veel voorkomt:

  1. Antarctische Oceaan: Dit is de meest bekende plek waar krill voorkomt, vooral het Antarctisch krill (Euphausia superba). Deze soort vormt enorme zwermen in de wateren rondom Antarctica en is een cruciale voedselbron voor veel mariene dieren in dat gebied, zoals walvissen, zeehonden en pinguïns.
  2. Noordelijke IJszee: In de Noordelijke IJszee, waaronder de wateren rond Groenland en delen van de Noord-Atlantische Oceaan, komt ook krill voor. Hoewel minder bekend dan het Antarctisch krill, is het ook hier een belangrijke voedselbron voor verschillende soorten zeedieren.
  3. Gemengde wateren: Naast de poolgebieden is krill ook te vinden in gematigde oceanen, vooral in gebieden met koud waterstromingen. Deze omvatten delen van de Atlantische en Stille Oceaan.

Krill floreert in koude, voedselrijke wateren, waar het zich voedt met microscopisch kleine algen en plankton.