Leestijd: 6 minuten

Heb jij last van slakken in je tuin, moestuin of potplanten en wil je deze bestrijden? Logisch, want voordat je het weet worden je planten of gewassen kaal gegeten door de slakken. Slakken, hoewel ze op het eerste gezicht onschuldig lijken, kunnen een ware plaag vormen in je tuin. Ze zijn vooral actief tijdens de vochtige nachten en vroege ochtenden, waarbij ze zich tegoed doen aan de bladeren en stelen van je zorgvuldig gekweekte planten. Dit kan niet alleen leiden tot aanzienlijke schade aan je tuin, maar ook de groei en gezondheid van je planten ernstig beïnvloeden.

Als je last hebt van slakken in je tuin, dan is het hoog tijd om actie te ondernemen. In dit artikel geven we je 10 eenvoudige tips om slakken op een natuurvriendelijke manier weg te houden uit je tuin. Van simpele trucjes tot slimme manieren om slakken te bestrijden, we laten je zien hoe je je planten kunt beschermen tegen deze glibberige beestjes. Deze tips zijn makkelijk te volgen, of je nu een beginnende of ervaren tuinier bent.

1. Zorg dat je de grond regelmatig schoffelt

Een van de meest effectieve manieren om slakken uit je tuin te houden, is door regelmatig de bovenste laag van de grond in je borders of moestuin los te maken met een schoffel. Dit zorgt ervoor dat de bovenste laag grond uitdroogt, wat een ongunstige omgeving creëert voor slakken. Ze hebben namelijk een voorkeur voor vochtige en zachte bodems. Deze drogere omstandigheden belemmeren de beweging van de slakken aanzienlijk, waardoor ze minder geneigd zijn om zich in dit gebied te begeven. Bovendien heeft deze methode geen negatieve invloed op de groei en gezondheid van je planten. Sterker nog, het kan zelfs helpen bij het beluchten van de grond en bevordert de gezonde ontwikkeling van de wortels van je planten. Regelmatig schoffelen is dus een eenvoudige en milieuvriendelijke manier om slakken te bestrijden, terwijl je tegelijkertijd de kwaliteit van je tuingrond verbetert.

2. Slakken bestrijden door koperen draadjes te spannen of muntjes in de tuin te leggen

Een verrassend maar effectief middel tegen slakken is het gebruik van koper. Span koperdraad rondom je plantenbedden of strooi enkele koperen muntjes in de moestuin. Hoewel het misschien ongebruikelijk lijkt, is deze manier wetenschappelijk bewezen. Wanneer slakken, met hun slijmerige lichaam, in contact komen met koper, ervaren ze een onaangename elektrische sensatie. Dit komt door een chemische reactie tussen het slijm van de slak en het koper. Hierdoor leren slakken snel om gebieden met koper te vermijden. Nadat je op deze manier op een milieuvriendelijke en gemakkelijke manier slakken kunt bestrijden, heeft het nog een ander voordeel: het is volledig veilig voor zowel de slakken als andere tuinbewoners.

3. Slakken bestrijden door ruw materiaal op de grond te verspreiden

Een effectieve manier om slakken te bestrijden is door ruwe of droge materialen op de grond rondom je planten te strooien. Slakken hebben een hekel aan het kruipen over scherpe of ruwe oppervlakken. Dit biedt een eenvoudige en natuurlijke oplossing om ze weg te houden van je planten. In het lijstje hieronder zie je materialen die je kunt gebruiken om een ruwe ondegrond te creëren.

 • Cacaodoppen: Deze zien er niet alleen aantrekkelijk uit in de tuin, maar vormen ook een effectieve barrière tegen slakken.
 • Eierschalen: Verkruimelde eierschalen zijn niet alleen een natuurlijke afweer tegen slakken, maar voegen ook calcium toe aan de bodem, wat goed is voor de plantengroei.
 • Sparrennaalden: Deze scherpe naalden zijn oncomfortabel voor slakken om overheen te kruipen.
 • Houtsnippers of boomschors: Naast het bestrijden van slakken, helpen deze ook bij het vasthouden van vocht in de bodem en voegen ze organisch materiaal toe als ze afbreken.
 • Koffiegruis: Dit materiaal heeft een dubbele werking; het is onaangenaam voor slakken en dient als een natuurlijke meststof voor de grond.
 • Zaagsel: Een laag zaagsel kan een effectieve fysieke barrière vormen, maar gebruik het spaarzaam om te voorkomen dat het wateropname van de bodem beïnvloedt.

4. Schakel deze planten in

Terwijl slakken verzot zijn op gewassen met grote bladeren zoals sla, kool, en hosta’s, zijn er bepaalde planten die ze liever vermijden. Dit zijn vaak planten en kruiden met sterke geuren of bepaalde texturen die slakken niet prettig vinden. Door deze planten slim in te zetten in je tuin kunnen ze je op een duurzame wijze helpen de slakken te bestrijden. Welke planten kun je gebruiken? Wij hebben er een aantal voor je op een rij gezet. Het mooie is, dat je vele planten ook nog kunt gebruiken in de keuken. Win-win!

 • Munt: Bekend om zijn sterke geur, munt kan slakken op afstand houden. Het is een makkelijke plant om te groeien en kan ook worden gebruikt in de keuken.
 • Lavendel: Met zijn geurige bloemen is lavendel niet alleen een prachtige toevoeging aan elke tuin, maar ook een effectief middel tegen slakken.
 • Tijm: Dit kruid met een sterke geur is een andere uitstekende optie om slakken te weren.
 • Salie: Net als tijm heeft salie een sterke geur die slakken niet aantrekkelijk vinden.
 • Knoflook: Het planten van knoflook tussen gevoelige gewassen kan helpen slakken op afstand te houden, dankzij zijn sterke geur.

5. Trek natuurlijke vijanden van de slak aan: vogels

Vogels kunnen je beste bondgenoten zijn in de strijd tegen slakken. Veel vogelsoorten, zoals merels en spreeuwen, voeden zich namelijk graag met slakken. Door je tuin vogelvriendelijk te maken, kun je deze natuurlijke vijanden aantrekken die je helpen met het bestrijden van de slakken. Maar, hoe krijg je vogels in je tuin? Volg gewoon de onderstaande tips.

 • Plaats nestkastjes: Bied vogels een veilige plek om te nestelen. Kies nestkastjes die geschikt zijn voor de vogelsoorten in jouw omgeving.
 • Zorg voor voer Vooral in de winter, wanneer voedsel schaars is, zijn vogels op zoek naar extra voedselbronnen. Het aanbieden van vogelvoer kan helpen meer vogels naar je tuin te trekken.
 • Creëer natuurlijke schuilplaatsen: Struiken, hagen en bomen bieden niet alleen nestgelegenheid, maar ook beschutting en voedselbronnen voor vogels.
 • Zorg voor water: Een vijver, vogelbadje of zelfs een eenvoudige waterschaal kan vogels aantrekken voor drinkwater of een bad.
 • Vermijd het gebruik van pesticiden: Chemische middelen kunnen schadelijk zijn voor vogels en andere nuttige dieren in je tuin. Door natuurlijke bestrijdingsmethoden te gebruiken, maak je je tuin een veiligere plek voor vogels.

6. Verwijder nat tuinafval

Het weghalen van nat tuinafval uit de tuin is een belangrijke stap in het bestrijden van slakken. Deze beestjes zijn namelijk dol op vochtige en donkere plekjes, die ideale schuilplaatsen voor ze vormen. Door regelmatig je tuin op te ruimen en ervoor te zorgen dat nat tuinafval, zoals bladeren en plantenresten, niet blijven liggen, maak je je tuin een stuk minder aantrekkelijk voor slakken. Zorg ervoor dat je dit afval in een afgesloten GFT-container deponeert. Dit helpt niet alleen bij het bestrijden van slakken, maar houdt ook je tuin netjes en voorkomt de groei van schimmels en andere ongewenste organismen. Bovendien draagt het bij aan een gezondere tuinomgeving doordat je de verspreiding van ziektes onder planten vermindert.

7. Maak een val van bier

Een val van bier zeg je? Ja ook bier kun je inzetten in de strijd om slakken te bestrijden. Deze slimme truc is ideaal om slakken effectief te vangen. Door een eenvoudige bierval te maken, kun je de slakken in je tuin gemakkelijk lokken en vangen. Neem hiervoor een glazen potje of een glas en vul dit met bier. Slakken worden namelijk aangetrokken door de geur van bier. Graaf het potje of glas in de grond, zodat de rand gelijk is met de grondoppervlakte. De slakken zullen door de geur van het bier aangetrokken worden, kruipen in het potje en kunnen er vervolgens niet meer uitkomen.

8. Bescherm gevoelige potplanten door ze in het voorjaar en in de herfst naar binnen te verplaatsen

In het voorjaar en de herfst, wanneer de regenval toeneemt, is het een goed idee om gevoelige potplanten naar binnen te verplaatsen. Gedurende de zomermaanden zijn slakken meestal minder actief in de tuin, maar zodra het vochtiger wordt, komen ze weer tevoorschijn. Door potplanten die populair zijn bij slakken, zoals die met sappige bladeren of zachte stengels, naar binnen te halen in deze nattere periodes, verminder je de kans dat slakken op je planten afkomen. Dit is een eenvoudige maar effectieve manier om je planten te beschermen tegen slakkenvraat, zonder dat je hoeft te grijpen naar chemische middelen.

9. Geef de planten in de ochtend water

Het is slim om ‘s ochtends je planten water te geven. Op die manier kan de grond gedurende de dag opdrogen. Slakken zijn vooral ‘s avonds en ‘s nachts actief en houden van vochtige plekken. Als de grond tegen de avond droog is, zullen er minder slakken in je tuin zijn. Met deze simpele truc kun je voorkomen dat de slakken zich in je tuin nestelen.

Wat zijn de natuurlijke vijanden van slakken?

Naast vogels hebben slakken nog meer natuurlijke vijanden. Hieronder hebben wij de belangrijkste natuurlijke vijanden van de slakken voor je op een rij gezet. Stimuleer het leven van de natuurlijke vijanden in je tuin en zodoende kun je op een duurzame wijze slakken bestrijden.

 1. Vogels: Veel vogelsoorten, zoals merels, lijsters, egels, en eenden, houden van slakken als een smakelijke prooi.
 2. Kikkers en padden: Deze amfibieën eten graag slakken en helpen bij de bestrijding ervan.
 3. Loopkevers: Sommige soorten loopkevers zijn roofzuchtig en jagen op slakken.
 4. Spitsmuizen: Deze kleine zoogdieren kunnen slakken eten als onderdeel van hun dieet.
 5. Larven van lieveheersbeestjes: Lieveheersbeestjeslarven zijn roofzuchtig en kunnen slakken en slakkeneieren eten.
 6. Aziatische loopkever: Deze invasieve keversoort is een natuurlijke vijand van slakken en kan helpen bij het verminderen van slakkenpopulaties.